xxx2 pink panties and curly hair brunette masturbates. free sex stories

En 100-åring med tre hemländer

För att själv minnas och dela med sig av sin livshistoria till familjen samlade Arne Wannag ihop egna hågkomster och bilder till en omfattande ” Min egen krönika” för tio år sedan.

Nu fyller han 100 och Saltsjöbladet får en pratstund inför födelsedagen med jubilaren vid köksbordet i radhuset på Sommarvindsvägen där han bor med sin fru Kerstin. Vi småpratar och bläddrar i hans krönika där han även samlat ihop information även om släktens historia på både moderns och faderns sida samt en del historia, geografi och detaljer från olika tider i livet.
Pappan var från Lettland och mamman var norska. Själv föddes han i Blommenholm i Norge där han växte upp tillsammans med föräldrarna och fem systrar. Han var ambitiös i skolan, exempel finns på skolbetyg och välskrivning, skolarbeten och fritidsintressen som lövsågning och fjärilssamling.

Hur kom det sig att du hamnade i Sverige?
– Jag gjorde militärtjänsten i Norge 1939 och det började bli farligt när kriget kom till Norge 1940. Men jag hade ett intyg som var undertecknat av den svenska kungen Gustav V om att jag skulle få studera vid Tekniska högskolan i Göteborg, berättar Arne Wannag, som inte behöver titta i boken för att minnas.
1941 började han en teknisk ingenjörsutbildning i Göteborg, det skulle dröja fyra år innan han var tillbaka i hemlandet Norge. Andra världskriget pågick och 1944 blev han tillsammans med andra norska teknikstudenter uttagen till militär utbildning i England.
– Jag behövde aldrig uppleva några direkta strider själv men vi tränades och fick använda vårt tekniska kunnande på olika sätt.

I boken finns fotografier från England och Skottland och på en sypåse som varje soldat i England fick. Den har han fortfarande kvar och haft användning av många gånger. Vid en högtid i Den Norska Kirke i Stockholm 1982 fick han ta emot en “deltagermedalj” för tiden som norsk soldat i England under andra världskriget.
– Det kändes bra att få medaljen, säger han och han bläddrar vidare i minnet från ett långt liv.
Efter kriget kom han tillbaka till Göteborg där han gick på Handelshögskolan i tre år, blev kvar i Sverige och i början av arbetslivet handlade mycket om försäljning av bildelar och bilar. Första egna bilen var en Saab 92.
– Den var väldigt enkel. Bilarna är bättre idag, tycker han.
Under uppväxten i Norge var familjens första bil en Studebaker 1937.
– Far var ointresserad så det var jag som hade “certifikat” och fick köra den.
Efter att ha känt att bilar inte var hans grej att jobba med sökte han sig vidare och kom till åkeribranschen där han blev kvar på Sellbergs/Ragnsells i 20 år. Han gifte sig med Kerstin som han träffade genom vänner i Saltsjöbaden och nu handlade mycket om familjen och försörjning. De köpte tomt på Pålnäsvägen och Arne Wannag ritade själv huset som de byggde och bodde i under många år, med Kerstins systrar som grannar.

Tiden går fort när man har trevligt och vi har bara hunnit en bit in i Arnes bok om sitt långa liv, men här finns mycket mer att prata om. Uppfinnaren Arne med runt 15 patent, landområdet i Lettland som tillhört pappans släkt och konfiskerades under Sovjettiden men efter mycket detektivarbete kunde återlämnas till släkten på 90-talet.
– Jag har tre hemländer. Norge, Sverige och Lettland. Jag känner värme för alla tre, säger Arne Wannag och ler under tavlan med en gul sol på väggen ovanför honom.
Det är en trärelief som han gjort själv, han har hållit på rätt mycket med träsnideri, berättar han.
Man hinner mycket under 100 år och vi skulle kunna sitta och bläddra i minnets bok i många timmar. Om barndomens fritidshus i Norge och hans och Kerstins sommarställe i Stockholms skärgård. Om fjällvandringar och skidåkning, segling och båtar. Om resorna och familjen. Om intresset för solenergi, och mycket mer.

Hur ska du fira födelsedagen?
– Det blir här hemma med familjen och vänner. Vi ska bjuda på en drink, ett glas champagne, säger Arne Wannag som ser fram emot att fira och prata även om han tror att det kan bli “lite rörigt” på 100-årsdagen.
Text och Foto: Marie-Louise Gravestam

SALTSJÖBLADET GRATULERAR

Arne Wannag: 100 år den 11 oktober 2019
Föddes och växte upp: i Norge
Läste teknik och ekonomi: I Göteborg på 1940-talet
Har jobbat: Med försäljning och utveckling med mera
Familj: Hustrun Kerstin Wannag samt döttrar med familjer
Bor: I radhus i Saltsjöbaden
Har släkt och familj: I Lettland, Norge och Sverige
Började röka: I England som norsk soldat på 40-talet, kom upp i 50 cigaretter om dagen
Slutade röka: ”Stannade bilen en solig marsdag 19 år senare, vevade ner rutan och slängde ut cigaretter och tändare”
Bäst av allt på de många resorna: Färgerna i fjällen
Blåsippan: Är den vackraste blomman

xem sex european girl seeded by asian.
xvideos
cuckolding sluts carmen valentina and gia paloma cumswap.