Med inspiration från boulevardernas Paris

 

1800-talets boulevardarkitektur har inspirerat bygget av ett nytt hus i centrala Nacka. Det är en stil som för tankarna till Paris och den tidens guldkorn inom arkitektur och design, enligt bostadsutvecklingsbolaget Storstaden Bostad som står bakom bygget av flerbostadshuset Stadsporten.

Byggnaden ska få en ljus fasad med detaljer i brons och varje lägenhet kommer att ha minst en balkong eller terrass. Intresset för de 140 nya lägenheterna som säljs som bostadsrätter med tillåten andrahandsuthyrning har varit stort enligt bolaget. Tillsammans med övriga byggaktörer i området, Sveafastigheter Bostad och Botrygg är Storstaden Bostad med och utformar det nya stadslika området där en stor bergknalle har sprängts bort för att ge plats åt ett antal bostadshus och fyra nya gator. Det är redan klart att de nya gatorna ska heta Tor Boijes gata, Nackabacken, Granithöjden och Östra Granittrappan.
I det nya området i centrala Nacka, där fler hus är på gång, kommer det totalt att bli cirka 600 nya bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter. I bottenvåningarna på bostadshusen ska det byggas lokaler för olika verksamheter. Under hösten 2021 beräknas de första husen vara klara för inflyttning.
Marie-Louise Gravestam