Småland blir dussinet fullt i färgstark bokserie

 

Om det är något år vi behöver mer färg i tillvaron är det väl i coronapandemins år 2020. En sådan tur då att ännu en bok om landskapsfärger, nummer 12 i raden i en unik bokserie, ges ut lagom till att klockan ställts om till vintertid och höstmörkret tätnar tidigt om kvällarna.

Inredningsarkitekten Lena Andersson, Saltsjöbaden, kunnig i färgsättning och Marja Lindblom, med erfarenhet från färgbranschen fortsätter att sprida färgglädje i ännu en bok om Svenska landskapsfärger. Denna gång är det landskapet Småland som är i fokus på bokens 40 uppslag med bilder och faktatexter på svenska och engelska.

De små och behändiga böckerna får lätt plats i fickan, handskfacket eller i ryggsäcken och är precis som de tidigare böckerna i landskapsserien tänkta att inspirera till besök och orientera användaren i vad som är utmärkande för landskapet. Det gäller såväl sevärdheter som specifika företeelser. I ”Svenska landskapsfärger Småland” finns godsaker som småländsk ostkaka och polkagrisar samt historiska händelser och byggnadsverk som Utvandrarnas hus i Växjö och vasaborgen Kalmar slott med anor från 1100-talet.

Boken lyfter även fram landskapsdjur och växter, sägenomspunnen natur som Blå jungfrun i Kalmarsund och framgångsrik företagaranda som Ikeas museum i Älmhult. Några av exemplen på konst och kultur är Döderhultarns träfigurer och Lessebo handpappersbruk. I en bok om Småland finns förstås också Astrid Lindgren, Tranås Pälsmuseum, Carl von Linnés barndomshem och mycket mer – att bli nyfiken på, känna igen och lockas att se och veta mer om.

”Svenska landskapsfärger Småland” av Lena Andersson och Marja Lindblom (Svenska Rum Arkitektur & Projekt/ Atrium Design AB) är den 12:e boken i en serie som inleddes med en bok om Värmland 2011.

Allt beskrivs i samklang med Smålands typiska kulörer, som de röda lingonen, det blå havet utanför Tjust skärgård och en speciell rosa nyans på en trähusfasad i Eksjö. Tre utvalda kulörer till varje objekt, totalt 120 olika färgbeteckningar enligt det internationella systemet NCS, Natural Color System.
Böckerna om svenska landskapsfärger hjälper oss att känna reslust och uppleva många platser. Det går lika bra vid egna köksbordet eller i skönaste fåtöljen – i detta år med begränsningar av olika slag är landskapsböckerna, med alla sina nyanser, säkert extra välkomna för många att bläddra i.
Och så härligt att när möjligheten yppar sig ge sig iväg – till Småland, med sina tre län, ostkaka med sylt och grädde och se linnean blomma i skogen i långa slingrande revor.

Marie-Louise Gravestam