Krönika – Ta vara på det som är bra

Annons

Robert Dybeck är uppväxt i Neglinge och flyttade tillbaka -05. Är entreprenör och driver företaget Wildfire. Är engagerad saltisfreak med fru från Älgö och tre glada barn som hänger på olika aktiviteter lokalt. Varit engagerad i Saltis basket som spelare och tränare, ses ofta på båtklubben, med barnen eller ute i skärgården.

Att det är unika tider vi alla upplever nu är ingen underdrift. Jag känner hur krisen påverkat mig, mitt humör har varit lite upp och ner från dag till dag. Man kan se hur hela samhället går igenom olika faser av chock. Med det sagt känns det extra viktigt att vi tar fasta på allt som är bra vilket inte är svårt att hitta i vårt Saltis! Coolt att det var fullt på Erstaviksparkeringen härom helgen och bilkö till Hellasgården. Den nya artighetsmanövern att man går över på andra sidan gatan när man möter någon, och har ni märkt att alla hälsar nuförtiden? På kvällspromenaden i påskhelgen lös det i nästan vartenda hus, måste vara unikt med så många hemma en påsk i Saltis.

Jag jobbar till vardags med företagskultur och hur företag, med sin kultur som verktyg, kan höja sin prestation. Nu prövas många företag och deras värdegrund sätts på prov och jag kan se att de som prioriterat sin arbetsplatskultur och sina medarbetare har lättare att gjuta mod och hopp vilket gör att positiva känslor segrar över oron och frustrationen.
I mitt företag har vi lagt om vårt erbjudande till att handla mer om ”Kultur i kris” och hur vi med psykologi som bas kan hjälpa våra kunder att stärka sina medarbetare och komma ur krisen på bästa sätt. På samma sätt kan vi som by hjälpa varandra att hålla modet uppe och ställa om istället för in. Vi kan stödköpa från våra lokala restauranger, hålla igång vår fysik i vår fantastiska natur och stötta andra som drabbats hårdare.

Mina fritidsintressen har varit en viktig bas i min vardag och att rekordtidigt hissa segel och komma ut ett par dagar i skärgården med familjen redan i påsk är ett positivt minne jag kommer ta med mig från C-året. Vi vet från beteendeforskningen att tre känslor är grunden för självkänsla och välmående. 1 känslan av att vara Omtyckt 2. Känslan av att vara Betydelsefull och 3. Känslan av att vara Kompetent. Se till att utsätta dig själv för de känslorna och försök ge detsamma till dem runt omkring dig. Ring dina äldre eller din gamla polare som du inte snackat med på länge och tjata lite.

Min fru sa häromdagen att hon älskar att ge bort saker via anslagstavlan på Facebook ”det är roligt att fixa och göra andra glada”. Nu finns kanske tiden att rensa vinden en regnig dag, att göra saker som att fixa med båten, klippa äppelträden eller putsa fönstren gör att du känner dig kompetent. Om du inte är betydelsefull på ditt jobb just nu se till att vara det för andra. Jag är stolt över det sätt som våra politiker med expertmyndigheter balanserar krisen, förhoppningsvis kommer det ge oss extra svensk självkänsla i att fortsätta vara det öppna, kompetenta och solidariska samhälle jag vill att vi skall vara kända för.

Avslutningsvis – visst tusan är det tur att detta slog till i mars och inte i oktober? Det kommer bli fullt i skärgården i sommar och Saltis kommer leverera som aldrig förr när många blir hemma.

Robert Dybeck

Annons