”Kriget är verkligen ett band som utmanar”

 

Inför Trettioåriga krigets skivsläpp fick Saltsjöbladet en intervju med Mikael Åkerfeldt, sångare, låtskrivare och frontman i Sveriges i dag största progressiva rockband internationellt, Opeth.

Vad har Saltsjöbadsbandet betytt för dig och vad har bandet betytt generellt för musik i Sverige.
– Jag tror kanske inte att Trettioåriga Kriget har betytt så mycket, utan att vara negativ, för det är tyvärr inte så många som känner till dem. Man behöver nog vara del i den progressiva rocksvängen för att ens ha hört talas om dem. I regel är det en musik som riktar sig till musikfans som gräver och letar själva. Om du skulle fråga Agneta Fältskog vet hon nog inte vem de är men däremot kanske Benny Andersson.

Han är själv stolt över Trettioåriga Kriget, att de finns ett sånt band från Sverige. Han hittade till dem genom att börja rota i den svenska musikmyllan och han är själv född samma år som Trettioåriga krigets första album kom ut, 1974.
– Det var inget jag letade upp själv i början när jag letade Judas Priest och Europeskivor men när jag började samla skivor upptäckte jag band som November, Saga och Kriget genom min kompis Stefan Dimle och jag tyckte det var som ett svenskt Uriah Heep. Jag blev direkt ett stort fan.
– I och med att jag själv är en ganska rastlös musikälskare så är deras rätt komplexa musik väldigt kul att lyssna på i och med att de verkligen utmanar i musiken. De är mina idoler, helt klart, även fast vi känner varandra till viss del.

Mikael Åkerfeldt, Opeth.

Hur ska man lyssna in sig på Trettioåriga Kriget tycker du?
– Det beror på vilken smak man har men jag tycker det är hälsosamt med alla band, om man är seriös och vill upptäcka ett band, att man startar från första skivan och tar sig framåt i katalogen. Den första skivan är galen, en riktigt urladdning, och den andra lite mer dynamisk, kanske! Så Krigssång är nog en bra början helt klart.

Mikael Åkerfeldt säger att han är spänd inför Krigets nya skiva och att det speciella är att de alltid verkar ha så otroligt kul och att de alltid är så ”jäkla glada”.
– Jag går alltid och ser dem när jag har möjlighet och jag vet att jag kommer tycka om den nya skivan. Jag är skitpeppad, verkligen!
Johan Eriksson

Lyssna på Opeth