Hon är Europas yngsta Rotaryguvernör

Annons

Hennes pappa flydde från Chile, hon växte upp i södra Sverige, definierar sig som blekingeättling och bor i Saltsjöbaden. I juli tillträdde hon posten som guvernör för Sveriges största Rotarydistrikt (Uppland).

– Vi har samarbeten mellan distrikten och Rotary känner inga gränser, säger Soledad Aguilar-Oddershede apropå att Rotaryklubben i Saltsjöbaden tillhör ett annat distrikt än det hon valts som guvernör för.

Med en för Rotary okonventionell profil och bred bakgrund, som ung kvinna med invandrarbakgrund, ensamstående mamma och ett chefsjobb i försvaret, vill hon göra det internationella yrkesnätverket Rotary mer synligt och attraktivt för nya medlemmar samtidigt som hon vill stimulera och inspirera klubbarna i distriktet och fokusera på att göra saker lite annorlunda.
Hon framhåller att de ideella krafterna är särskilt viktiga idag och nämner alla frivilliginsatser under coronakrisen och om att hitta nya former för umgänge och gemenskap.
– För mig handlar Rotary om omtanke. Under dessa omständigheter har vi ett tillfälle att hjälpa samhället att orka hålla ut, säger Soledad Aguilar-Oddershede och tänker särskilt på dem som har det svårast och är isolerade.

Rotary står för mycket välgörenhet och goda gärningar i många sammanhang i Sverige och i världen. Varje månad gör hon själv ”en god handling”. Den senaste var att ge blod. Denna månad plockar hon äpplen och gör äppelmust.
– Musten skänker jag till ett äldreboende här i Saltsjöbaden. Många kan känna sig bortglömda och det är en liten gest för att visa att man bryr sig om.
– Min far som flydde från Chile till Sverige inpräntade i oss barn att vara tacksamma och ge tillbaka till vårt fantastiska land. Det är ett stort privilegium att få växa upp i Sverige.
Hon bor i Saltsjöbaden där hon trivs jättebra, i ett samhälle som hon tycker är ”precis lagom”.
– Här i Saltsjöbaden finns alla delar som jag tycker är bra, bykänsla, närhet till storstaden och naturen på nära håll.

Hennes första kontakt med Rotary var för 14 år sedan i Norrköping och senare blev hon medlem i Stockholms Västra Rotaryklubb. Ett av de egna mål hon har under sitt år som guvernör för Sveriges största Rotarydistrikt är att visa en annan bild av Rotary som hon ser som en landsomfattande och livskraftig organisation och en värdefull kraft i civilsamhället.

Marie-Louise Gravestam

Annons