Elever på Samskolan vann Nobelmuseets stjärnjakt

 

”Årets vinnare leder oss med lätt hand från vår blommande jord till de platser i galaxen där stjärnor föds”. Så löd juryns motivering till vinnarna från Saltsjöbadens Samskola, Elvira Yalikun och Izabella Djupdahl, av “Grand Jury Prize 2020 i Forskarhjälpens Stjärnjakt”.

Forskarhjälpen är ett projekt i samarbete med Nobelmuseet som för samman forskare, elever och lärare och finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning.
I projektet får skolelever möjlighet att pröva på att forska på riktigt samtidigt som forskarna får hjälp med sin forskning. År 2020 handlade projektet om stjärnor och rymden och att identifiera stjärnor med hjälp av forskare från Chalmers.

Hitta nya stjärnor
I tävlingen ingår att eleverna som deltar tillverkar en vetenskaplig poster som berättar om forskningen och resultatet från Stjärnakten. Uppgiften för eleverna var att hjälpa forskarna att hitta nya stjärnor genom att analysera bilder från WorldWide Telescope-plattformen, som samarbetar med NASA och ESA-databaser.
Förutom den stora äran vann eleverna en resa till rymdstaden Kiruna samt 5 000 kronor till klasskassan.
– Det känns fantastiskt roligt och är ett fint och ärofyllt pris. Jag och tjejerna firade vinsten på skolan med cider och chokladrosor, och senare med hela klassen, säger Maria Lindholm, lärare på Samskolan i NO, matematik och teknik.
Tillsammans med sin NO-kollega Jacob Larsson och alla skolans cirka 130 elever i årskurs 9, har hon deltagit i projektet som gällt att samla in data till forskarna i jakten på nya stjärnor.
– Tjejerna och jag ser väldigt mycket fram emot den stundande spännande resan till Kiruna, säger Maria Lindholm.

Marie-Louise Gravestam