Axel Törneman – en av Ernest Thiels och Vår Gårds favoriter

 

På den pågående utställningen om Törneman på Thielska galleriet visas konstnärens främsta verk – totalt 78 stycken – från riktigt bamsestora oljemålningar till de allra minsta tuschteckningar – förlagor till frimärken.

När utställningen är slut i början av juni kan ni ta er till Vår Gård, gå upp en trappa till övre hallen så får ni ert lystmäte på Törnemans konst. Där hänger några av hans finaste verk bland annat ”Bonden från Bretagne” målad 1905. Den målades under inverkan av van Gogh och ledde till Törnemans genombrott som konstnär. Han ville aldrig sälja den och hans son Algot har en gång berättat att den hängde över konstnärens säng i alla år.

Varför på Vår Gård?
Törnemans son Algot ärvde sin fars ateljé på Katarinavägen men sålde en stor del av tavlorna till KF i samband med att KF skulle riva huset för att bygga sitt nya kontorshus. Så där har ni svaret på varför Vår Gård har så många Törnemanverk.
Men det är nog ändå tack vare Ernest Thiel som Axel Törneman fick den plats i konsthistorien som han borde ha. Törnemans allra mest kända målning är Nattcafe en bild från det kända Pariscaféet Rat mort där champagnen flödade och absinten bidrog till den berusning och den dekadens som vi förknippar med Paris nöjesliv vid sekelskiftet 1900.

Ekonomisk trygghet
Målningen gjorde succé hemma i Sverige och den köptes av Ernst Thiel för 3000 kronor – en bra start eller hur! Thiel köpte flera av konstnärens målningar och beställde också två porträtt av sina döttrar Carin Östberg och Signe Henschen vilket gav konstnären en stor ekonomisk trygghet.
Så ta er en titt i övre lobbyn på Vår Gård och möt Törneman igen. De utlånade målningarna Bonden från Bretagne från 1905 och Timmerflottare från 1914 är åter på plats i början av juni.

Tulla Grünberger

FAKTA

Axel Törneman 1880-1925. En av våra mest kända målare från sekelskiftet 1900 verksam både utomlands, främst i Paris och här hemma i Stockholm. I hans målningar som ofta är stora och dramatiska hittar vi likheter med andra konstnärer från samma tid som Edvard Munch, van Gogh och Gauguin. Det verkliga genombrottet kom med målningen Nattcaféet från 1907.

Ernest Thiel, en av Sveriges stora konstsamlare lät bygga sin sommarvilla i Saltsjöbaden i slutet av 1800-talet. Villan (det var två från början) fick namnet Vår Gård. När kf köpte husen 1925 fick namnet följa med. Det nuvarande Vår Gård har genom alla år vårdat sin konstsamling – från stora granitskulpturer vid vattnet, vattensprutande havsodjur vid entrén till oljemålningar, akvareller och mycket annat i interiörerna – till glädje för alla besökare.