Spruta två ges innan påsk

 

– För oss har det varit positivt att vi har kunnat vaccinera alla våra patienter 80+ så snabbt mot covid-19, säger Stefan Amér på Familjeläkarna i Saltsjöbaden.

Med en tredje våg på väg och ett ökat antal fall smittade igen känns det bra att vi har kunnat ge alla en första spruta av vaccinet, säger Stefan Amér på Familjeläkarna i Saltsjöbaden som efter att ha blivit klara med vaccineringen av patienter på äldreboenden och andra prioriterade riskgrupper nu har vaccinerat alla mottagningens listade patienter, födda 1941 eller tidigare.

De allra flesta 80+ vaccinerades på drop-in/drive-in-mottagningen på Tippens parkering den 10–12 mars, ett mindre antal patienter har bokat tid och fått sin spruta på mottagningen.
– Intresset för att vaccineras är ju väldigt stort och visst uppstod en viss trängsel till en början men i stort tycker jag att det gick väldigt bra och väldigt många som väntade på vaccin blev snabbt vaccinerade. Vi prövade drop-in-vaccinering för vanlig säsongsinfluensa på parkeringen i höstas med gott resultat och tyckte att vi skulle göra på samma sätt nu.
Kritiken de har fått för framför allt trängseln som uppstod med bilar menar Stefan Amér att de har tagit till sig och lärt sig av inför nästa vaccineringsomgång som är att ge andra sprutan till gruppen 80+.
Den vaccineringen kommer Familjeläkarna att dra igång i mitten av vecka 13.
– Vi har vaccinerat med Pfizer-Biontechs vaccin och har vaccin så det räcker till andra sprutan. Och vi kommer att göra på samma sätt då också, via drive-in på Tippenparkeringen. Men det kommer också att gå att boka tid på mottagningen, säger Stefan Amér.

Hur många 80+ patienter har ni vaccinerat i senaste omgången om vi bortser från de riskgrupper som fått sprutan tidigare?
– Vi har totalt 555 personer 80+ som är listade hos oss och från början av vecka 12 har alla fått sin första spruta. Vår målsättning är att hinna ge alla den andra vaccindosen innan påsk.

Sen är det bra att tänka på att det är ett par veckor efter sprutan tills man har ett starkt skydd menar Stefan Amér som också tycker att det är en bra idé att testa sig vid minsta symtom på covid-19 för att hejda smittan så mycket som möjligt att spridas.
Så snart klartecken ges från Region Stockholm och det finns vaccin kommer vaccinering att börja erbjudas patienter 65-80 år.
– Vi håller oss hela tiden informerade om det som gäller oss. Och vi har också en kontinuerlig vaccinering av nya patienter som flyttar in på äldreboenden För Familjeläkarna handlar det om 300 patienter i veckan.

Marie-Louise Gravestam