Webbkrönika – När får man sätta upp ljusslingorna?

 

Sist jag skrev var det kvardröjande sommar, i alla fall med lite god vilja. Sen dess har det blivit vintertid och mörker. I förra veckan blåste löven av träden och bildar nu en snorhal matta över stigar och gångstråk.

Vi befinner oss i den tid då allt multnar, går från gult till brunt till svart. På busshållplatserna står folk i mörkret under sina paraplyer och drömmer om att få sätta upp adventsbelysningen. Men vi biter ihop trots att dagarna blir allt kortare. Tar på oss ännu mörkare kläder och stirrar ner i mobilens kalla sken.

Jag tänker på en bekant som bor i Västindien. Där skiljer ljuset kanske en halvtimme mellan sommar och vinter. Temperaturen går från trettio grader till tjugofem. Deras vinter är alltså som svensk högsommar med mörkare kvällar. De sätter upp sin julbelysning i oktober.

Vad är det egentligen med oss som går här i novembermörkret och biter ihop? Tittar snett på den som sätter upp sin ljusslinga “för tidigt” och hånler åt butiker som redan säljer julmust. Varför kan vi inte bejaka det varma gula ljuset?

Jag ser efter var alla ljusslingorna hamnade förra året, inte mer. Men sen tänker jag att jag i alla fall inte har en svart jacka. Min höstjacka är rosa. Däremot har jag varken röda eller blommiga gummistövlar. Det kanske jag borde skaffa? Och kanske borde jag hänga upp lite ljusslingor också? Eller flytta till Västindien?

Tänk om vi skulle göra en liten tyst revolt mot mörkret, vi som bor här ute. Hänga upp ljusslingor i trädgårdar eller fönster två veckor före advent. Jag tror att vi skulle bli lite gladare av det, precis som av rosa jackor och blommiga gummistövlar. Vad tror du?

Anna Gable