Skivinspelning i Neglinge gård

Annons

Tre grannar på Ljuskärrsberget träffas och börjar jamma på A-gården. Men det visade sig bli mer än så. Nu finns första singeln ”När sommaren är här” från den kommande skivan med Mats Paulson, Frida Andersson och Hawaiian Novelty Orchestra, både på Youtube och Spotify.

– Vi brukar samlas och grilla på gården där Mats och Jim bor och då har det blivit att vi spelat och arrangerat lite tillsammans, berättar Roland Junell, gitarrist, producent och pedagog med mera, som också bor på Ljuskärrsberget.
Mats, det är trubaduren och vissångaren Mats Paulson, som har varit bofast på berget i Saltsjöbaden i snart 50 år och Jim Herlin är musikant med samma intresse för rootsmusik och andra folkmusikaliska tongångar som Roland Junell, som dessutom spelar Hawaii-musik.
– Jim och jag är spelkompisar sedan flera år och Mats har vi träffat som grannar här på Ljuskärrsberget. Att lära känna Mats är fantastiskt, han är en av de kvarvarande stora visdiktarna i Sverige och han gör fortfarande nya låtar. Man får faktiskt nypa sig i armen ibland, det är som att träffa en levande encyklopedi, säger Roland Junell.


Utomhuspaus i inspelningen på Neglinge gård. Surjo Benigh, Roland Junell, Jim Herlin och Erik Fridell (och Jonas Backman utanför bild) i Hawaiian Novelty Orchestra. Foto Mikael Jensen

Jammade på gården
I sommar har det som började som jammande på gården när trion sågs vid grillen resulterat i en skivinspelning med Mats Paulson med Neglinge gård som inspelningsstudio.
– Jag tyckte det var jättekul när jag fick frågan om att hyra ut Neglinge gård som studio och jag vet att Mats Paulson blev väldigt inspirerad och har fått en riktig ”kick” av inspelningen. Istället för att ta ut hyra hoppas vi på något samarbete framöver, kanske en utomhuskonsert. Det skulle vara kul, säger Birgitta Thelander från Saltsjöbadens hembygdsförening.


Mats Paulson och Frida Andersson sjunger tillsammans på nya låten ”När sommaren är här”. Foto Mikael Jensen

Under två perioder i sommar har Mats Paulson och gruppen Hawaiian Novelty Orchestra, där Roland Junell och Jim Herlin är medlemmar, spelat in tolv låtar och en trettonde låt ska det bli. På en inspelning sjunger Frida Andersson en ny låt, specialskriven för henne av Mats Paulson och hon ska även medverka vid inspelningen med välkända Visa vid vindens ängar som ska spelas in senare.
– Roland har hållit i musiken och det har fungerat väldigt bra med Neglinge gård. Rummen ligger så bra i fil och jag kunde stå för mig själv längst bort och sjunga och de andra hade sina instrument och teknik avskilt i de andra rummen, säger Mats Paulson som tycker att det som började som lite party och jammande på gården nu har blivit en skiva är fantastiskt kul och inspirerande och föder nya idéer.
Bland annat vill han försöka få till ett samarbete med yngre artister han jobbat ihop med tidigare och han har skickat en inbjudan till Alexander Ryback, Linda Pira och Håkan Hellström, berättar han.

Skivan släpps i vår
När det gäller inspelningen från Neglinge gård där nya och gamla låtar blandas är planen att släppa hela skivan digitalt i vår, med släpp av enstaka singlar innan dess. Singeln ”När sommaren är här” med Frida Andersson och Mats Paulson finns på Spotify och som en video på Youtube, inspelad på Neglinge gård av filmaren Mikael Jensen som sedan tidigare jobbar med ett dokumentärfilmsprojekt om Mats Paulson.
Videon med somrig och finstämd då och nu-känsla, samspelta artister och musikanter samt nyskriven text och musik av en stor visdiktare, är särskilt härlig att se för en saltsjöbadsbo. Inte minst för att de sköna tonerna ledsagas av bilder från 1700-talstorpet i Neglinge, både inne och ute – med Neglingevikens blänk på håll.

Marie-Louise Gravestam

Annons