xxx2 pink panties and curly hair brunette masturbates. free sex stories

Krönika – Inte svart eller vitt

 

Vi har upplevt det flera gånger och på obehagligt nära håll; motorbåten som fräser förbi oss i vår segelbåt i full fart, som ger enorma svall och ett par minuters totalt kaos. Efter att allt som har kastats omkring i båten (inklusive barn) har återplacerats på sina respektive platser är förövaren redan bortom horisonten och det ligger nära till hands att i svavelosande ordalag spä på fördomen om samtliga motorbåtsägares absoluta inkompetens och förakt för allt och alla.

Som befälhavare på marinens båtar har jag upplevt något annat. I trängre leder manövrerar seglaren tvärt och utan uppenbara skäl rakt ut i min kurslinje med följden att kraftfulla manövrar behöver vidtas för att undvika kollision, varpå lika svavelosande ordalag om alla seglares absoluta och totala inkompetens yppas.

Vi göder fördomen och vi förenklar – det är vi mot dem, för eller emot. Svart eller vitt.

Förra söndagen var det fotbollsderby i huvudstaden! Djurgården mot AIK minsann, alltså upplagt för en klassisk batalj mellan två gamla lag. En härlig fotbollsfest skulle man kunna tro?

Fast – nä. Fylleslag, rök och bomber. Våldsamheter på läktarna så matchen måste pausas i över en timme. Ett hundratal (!) kravallutrustade poliser sprintande in på banan för att skapa ordning i något som närmast kunde liknas vid en krigszon. Detta diskuterades i medier dagarna därefter samtidigt som sociala medier svämmade över av tvärsäkra ställningstaganden som antingen å det bestämdaste fördömde det ena eller det andra laget alternativt fördömde eller försvarade sportens fortsatta rätt till existens.

Överallt pågår polariseringen: det är vi mot dem. För eller emot. Svart eller vitt.
Hundar på caféer – är du för eller emot?
Höjd skatt på bränsle? Jo! Nä!
Sillfiske?
Nato…?

Den mänskliga hjärnan är lat och gillar att förenkla. Den väljer gärna snabbt en sida. I samtidens politiska skjutjärnsretorik når du flest genom att paketera två tydliga alternativ som ställs emot varandra så att du får massorna att fatta ett beslut i din favör. Detta oavsett om frågan egentligen är flerdimensionell, motstridig eller problematisk ur etiskt, moraliskt, principiellt eller ett humanitärt perspektiv. Det är helt enkelt mer lättsålt att förenkla! Förtjusande och frestande såklart – men också splittrande populistisk.

Det finns självklart många trevliga motorbåtsägare som tar stor hänsyn till seglare och vice versa, det förstår vi alla rent intellektuellt. Det finns givetvis också AIK:are som gärna för samtal om fotboll med Djurgårdaren – samtal som inte måste föregås av spritindränkta och blodiga knytnävsslagsmål.

Så hur gör man för att undvika att luras in i den svartvita tankefällan? Utmana dig själv genom att sätta sammanhangen på prov och zooma ut. Skaffa ett bredare och djupare perspektiv för ingen fråga är egentligen enkel eller självklar. Likt 1600-talsfilosofen Descartes kan du använda tvivlet som metod att nå fram till säker kunskap.

För det är faktiskt ok att inte omgående och tvärsäkert välja sida, och det kan vara klokt att tveka för att verkligen hitta rätt.

Det värsta som kan hända är ju att din värld inte förblir riktigt lika svartvit som tidigare – och vem vill inte se livet passera i färg?

Theo Hammar

xem sex european girl seeded by asian.
xvideos
cuckolding sluts carmen valentina and gia paloma cumswap.