Hon sprider karnevalsstämning

 

Det sprakar och gnistrar av färg, form och karnevalsyra när dock- och maskmakaren Elvira Santos berättar hur hon får inspiration till sina masker och karnevalsdräkter.

En fantasifull krage ”som har varit en blus”, ett spänne i en turban ”från ett örhänge” och fransar och pärlor, silke, sammet och böljande tyll i pastellfärger – allt blir utsmyckning av ansiktsmasker, karnevals -och maskeraddräkter, hattar, dockor och figurer i full storlek, varav somliga går att känna igen från sagans värld eller olika händelser i historien.
Idén att organisera en karneval i Stockholm kom i Venedig.
– Då kom jag på att Stockholm inte har någon riktig karneval, säger Elvira Santos som själv är från Columbia där hon fick sin utbildning inom dockteater, måleri, skulptur och design, konsthistoria och latinamerikansk folklore. Sedan 1998 bor och arbetar hon i Fisksätra och sedan 2014 driver hon Stockholms Karnevalen, en förening som organiserar karnevalståg i Stockholm och i Fisksätra.
– Jag letar mycket i böcker och på museer där jag får kunskap som ger mig lust att skapa. Jag hittar mycket material i andra länder, i second hand och på loppisar. Jag gör också egna konstgjorda blommor och smycken av palmfrön, berättar hon.
På utställningen i Fisksätra museum som visat hennes masker i sommar finns också bilder från karnevalståg som hon producerat och gjort dräkterna till. Bland annat Gustav Vasa med fru, Birger Jarl och Stockholms skyddshelgon S:t Erik ”och såna här svenska… som bor i skogen…vad heter det nu…jo troll”, säger hon.

Stockholms Karnevalen går från Raul Wallenbergs torg till Stadsmuseet vid Slussen på nationaldagen. Och för fjärde gången arrangerar hon Fisksätra karneval. Lördagen den 2 september kommer det att spraka av färg och karnevalsdräkter hon gjort till deltagarna. Nytt för i år är att hon gör ”fiskdräkter” i mindre storlekar. Hon tyckte det var så roligt när hon såg små barn som gick och hukade efter varandra inne i karnevalsfiskarna så nu syr hon små karnevalsfiskar för barn som vill gå i tåget.
Förutom arbetet med karnevaler får Elvira Santos beställningar på dräkter och masker till möhippor, maskerader, halloweenfester och andra evenemang.
– Det är trångt i min ateljé som jag har hemma. Jag skulle behöva mer plats och ett bättre förråd, säger hon.
Marie-Louise Gravestam