Hon har fyndat i hotellets gömmor

Annons

 

Grand Hotel Saltsjöbadens nyrenoverade Bar Alice kan glädja sig åt färgsprakande tavlor, stiliga bordslampor och antika möbler.

Så blir det när inredaren och saltsjöbadsbon Marie-Louise Douglas med säker hand dekorerar. Hennes egna målningar samsas med kinesiska urnor, bokskåp med gamla böcker och får oss att känna oss som hemma. Det är lantligt och rustikt men ändå elegant.

Marie-Louise Douglas har tidigare haft sitt showroom på Gamla Skolvägen och är just nu aktuell för sin medverkan i Auctionet Academy där hon tillsammans med andra specialister vägleder oss när vi skall välja vår inredning. I Alice Bar kan vi se ett smakprov på hennes sätt att hantera ett rum och visa hur föremål, färger och ljus samsas med miljön. Hon är i sitt rätta element – att form- och färgsätta sin omgivning.
– En utmaning har det varit. Jag har letat i hotellets olika gömmor för att få fram en karaktär, säger hon.

Gamla arkiverade böcker kommer till heders igen, några bortglömda lampor får ny guldig lyskraft och de stora ståtliga nyinförskaffade lockurnorna i blåvita toner som står där tätt tillsammans ökar känslan av att vara på en av skärgårdens vackraste platser. Det skulle nog både Alice och Knut Wallenberg tyckt om.
– Jag tycker om att skapa och är angelägen om att konst och inredning kompletterar varandra. Är också ganska orädd av mig och vill gärna visa ett annat sätt att se – bort från det konventionella och med fokus på att man skall tycka om sin miljö. Ärvda föremål som man inte förmår gör sig av med (det skulle faster inte gilla) kan få bli stjärnor i rätt sammanhang.

Marie-Louise Douglas är van inredare och har arbetat för Ikea, NK och privata hem och varit medarbetare i många inredningsmagasin under decennier Hon bor ett stenkast från hotellet dit hon gärna cyklar med en nymålad tavla under armen.
Baren invigdes den 3 oktober 2020. Grand Hotel har valt att kalla baren för “Grand Hotel Bar Alice” och det är Saltsjöbadens grundare Knut Wallenbergs hustru Alice som hedras. Fint men många av oss kopplar Alice till Alice Babs som bodde här i Saltsjöbaden i många år.
Tittar vi ut genom fönstret ser vi henne faktiskt. 2008 förevigade skulptören Peter Linde Alice Babs med en staty som står intill hotellet – på bron ut till Restaurangholmen.
Tulla Grünberger

Annons