En svensknorsk gut med berättelser och minnen

Alf Folmer, arkitekt och saltsjöbadsbo sedan 68 år har massor att berätta. På biblioteket i Saltsjöbaden, fick han varma applåder efter en fängslande och rolig skildring av sitt snart sekellånga liv. Om några månader fyller han 99.

Den snart 99-åriga “gutten” fra Sjokoladefabrikken”, född i Selma Lagerlöfs trakter i Värmland, uppvuxen i Kristiania (som snart skulle byta namn till Oslo) och bosatt Saltsjöbaden sedan 68 år, berättade sin historia på biblioteket i Saltsjöbaden till illustrationer i form av foton och skisser på en storduk.
Publiken hade bänkat sig i god tid för att lyssna till Alf Folmer och hans berättelse om mamma Ellen, matlagerska från Östra Ämtervik i Sverige med plats i ett konstnärshem i Norge och pappa Edvin, en norrman som mönstrat av i New York och snart skulle gå till sjöss igen på en valfångare.

Rörande och fängslande
Åhörarna fick ta del av en mycket underhållande och rörande, fängslande och verkligt personlig skildring av minnen, lukter och andra intryck från den tillvaro som livet kommit att forma för Alf Folmer. Om vardagsliv, smaker och lukter, erotiska erfarenheter, grannar och bostadsförhållanden och om krigsåren med skogsarbete i Finland. Ett liv som i allra högsta grad fortfarande pågår och hela tiden ger nya upplevelser. Efter att han skrev boken “Gutten fra Sjokoladefabrikken” för några år sedan (på norska) om uppväxten i barndomskvarterens Rodeløkka i Oslo har han blivit “kändis” i Norge och framträtt i olika sammanhang i norsk TV. Och medverkat och sjungit i musikvideon “Jul på Løcka”, som inspirerats av hans berättelser och finns att se på Youtube.

Den högra bilden visar föredragshållaren som liten med föräldrarna Ellen och Edvin.

Ritade Vällingby
Publiken på biblioteket fick också höra om Alf Folmers utbildning på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, dit han kom efter andra världskriget och om hans långa yrkesliv inom arkitektur och stadsplanering. Med erfarenheter från bland andra möbelarkitekten Bruno Mathson och funktionalisten Le Corbusier arbetade han på stadsplanekontoret i Stockholm där Sven Markelius var chef och Alf Folmer var en av arkitekterna som ritade Vällingby på 50-talet. Han startade eget och ritade lyxhotell i andra delar av världen och har föreläst om arkitektur och stadsplanering i många länder.
Han gifte sig med Eva från Värmland, de fick fyra barn och byggde villa med utsikt på Baggensudden där Alf Folmer, numera änkling fortfarande bor kvar. Familjen har också utökats med fyra barnbarn.
Kameran har varit en följeslagare sedan ungdomen och både gamla och nya bilder som han visade i samband med sin berättelse gjorde den dryga timmen på biblioteket extra levande. Varma applåder efteråt.
Text & Foto: Marie-Louise Gravestam