Båtbyggaren och seglaren Sune Carlsson
Boken ”Sune Carlsson. Svarvare, seglare, båtbyggare, olympier” är rik på bilder och berättelser från mästerseglaren Sune Carlsson liv, och båtar.
Från uppväxten i Sundbyberg på 1930-talet och segeltävlingar på Marabou River med kompisarna i Bällstavikens Segelsällskap till båtbyggeri och varvsrörelsen ”Sune Carlsson Båtvarv AB” i Saltsjöbaden samt stora framgångar som seglare i inhemska och internationella regattor.
Sune som har fyllt 92 år i år, berättar i boken om hur intresset för olika sporter präglade barn- och ungdomsåren. Ett grundmurat intresse där framåtanda, djärvhet och kamratskap var ingredienser som bäddade för ett liv där mycket kom att handla om båtar och kappsegling. Efter utbildningen på Yrkesskolan i Sundbyberg med bland annat svetsning, svarvning, smide, verkstadsritning och offertskrivning, inleddes yrkeskarriären. Första anställningen var som svarvare på Siverts kabelverk.
Det är Sune Carlssons egna minnen som bokens författare Bo Stenström återger i boken. Den har fått ta sin tid att göra, det har funnits mycket att berätta och många bilder att leta fram.
– Att tänka tillbaka och minnas har varit det roligaste med arbetet med boken, säger Sune Carlsson som blev 93 år tidigare i år och tillsammans med hustru Solveig bor i villan i Saltsjöbaden dit lådan med de första exemplaren av boken levererades från tryckeriet en dag i februari. Och som mer eller mindre där Sune är med (mest mer!) blev det snabbt feststämning. Sönerna Ulf och Leif tittade in för att gratulera och se på boken och snart var dottern Mari med familj också på plats. Blommor på bordet och kaffe med dopp och boken att bläddra i och signera, och Sune själv som var glad för att boken var klar och hade blivit så bra. Det måste så klart firas!
Sune Carlsson berättar om båtbyggeri, Starbåtar och många seglarvänner och konkurrenter i sporten.
Enligt Bo Stenström är det Sunes ”eminenta minne” och förmåga att berätta som har gjort boken möjlig att skriva. ”De flesta av texterna är hans egna ord lätt redigerade och kompletterade med berättelser från goda vänner och material från olika håll” skriver Bo Stenström i förordet.
– För mig har det roligaste med boken varit att få tänka tillbaka och komma i håg. Att leta bland minnen och alla foton vi har uppe på vinden, för att hitta bilder, säger Sune Carlsson.
Det är mycket bilder i boken, nästan varje uppslag har en eller flera foton som illustration till texten. På önskemål av Sune kompletterades boken i slutet med en en 20-sidig bildbilaga som har rubrikerna ”Familjen”, ”Segling” och ”Varvet”. Familjen Carlssons bilder från privata tillfällen, ögonblicksbilder från arbetet på varvet, kappseglingar och så förstås båtar (byggda eller renoverade på varvet).
Att Sune redan som tvååring fick följa med sin farfar, som var slipbas på Bällstavikens Segelsällskap, ut på Mälaren i en gaffelriggad koster och ofta springa runt i varvsmiljön måste ha haft sin betydelse för intresset för segling och båtbyggande. På svartvita bilder i boken syns Sune och kompisarna i full färd med spantning av en Ex-låda, en experimentbåt som byggdes i de första fyra exemplaren i Bällstaviken och den båttyp som Sune började kappsegla med, på Bällstaviken och på Galten, Mälarens västligaste fjärd.
Efter att ha gastat på en starbåt under SM i Sandhamn 1945 och en stor regatta i Kiel ville Sune Carlsson ha en egen starbåt.
Med erfarenheter och självförtroende från byggena i Bällstavikens juniorsektion fick han hjälp att skaffa ritningar och material och kunde starta bygget. Vid det laget var han och Solveig ett par och såväl som hennes pappa och Sunes pappa ställde upp och hjälpte till på olika sätt. När båten var klar med nummer 3342 i seglet bestämde Sune att att den skulle vara röd.
Berättelsen om Sune Carlsson handlar om framgångsrik segling samt ett yrkesliv som båtbyggare och varvsägare. Sune Carlssons Båtvarv i Saltsjöbaden var länge ett Mecka för seglare och båtfolk. En av sönerna, Leif Carlsson tog över rörelsen från Solveig ( som alltid varit engagerad i företaget) och Sune 1995. Idag driver Moranvikens Marina en varvsrörelse i lokalerna och planer finns att i framtiden bygga bostäder på området.
Nu kan många ta del av ett framgångsrikt seglings- och yrkesliv samt starbåtens historia i en bok som även ger en bild av samhällsutvecklingen under ett långt liv.
Marie-Louise Gravestam