Augustin Erba om att skriva om kärlek

Biblioteket i Fisksätra är en välkänd plats för författaren Augustin Erba. Under uppväxten i Fisksätra var biblioteket i centrum en viktig plats i hans tillvaro.

– Här fanns böcker och en bibliotekarie som kunde hjälpa mig med tips om vad jag skulle läsa. Här fick jag låna många böcker samtidigt och jag gick också ofta hit för att lyssna på musik.
Det berättar Augustin Erba när han besöker Fisksätra bibliotek för att tala om sin senaste bok, Snöstorm, som med förlagets ord är en roman om “kärlek och sorg, minnen och lycka”.
Ett 40-tal personer har bänkat sig i bibliotekets läsesalong för att lyssna till den välkända författaren och journalisten som är född i Sverige men bär på rötter från olika håll. Pappa är atomforskare från Egypten, mamma prinsessa av ätten Habsburg. Istället för att gå i den kommunala skolan i Fisksätra fick Augustin och hans syster gå i Franska skolan i Stockholm.
I Fisksätra, där familjen bodde i en av lägenheterna från 70-talet, var biblioteket en viktig plats under uppväxten. Och han känner sig fortfarande hemmastadd i lokalen.
– Även om jag blundar tror jag att jag kan peka ut var min favoritbok, greven av Monte Cristo, har sin plats, säger Augustin Erba.

Vill skriva om kärlek
Han berättar att han länge hade velat skriva en kärleksroman och om hur det var att skriva “Snöstorm”: Hur han under arbetet själv försökte komma ihåg, och även fråga ungdomar, hur det känns att vara 18 år och tokkär.
– Jag ville skriva om kärlek och jag ville skriva om den grabbiga teknologmiljön på KTH med spex och traditioner och sexism. Det är aktuellt och viktigt. Vad är det för miljö som fostrar studenterna på högskolan, finns det plus och minus?
I alla sina böcker har Augustin Erba på olika sätt försökt utforska den existentiella ensamheten. Hans första bok “Ensamhetens broar” handlade om värnplikt, och i “Blodsbunden”, roman nummer två, är ett barns utsatta uppväxt i en förort central för handlingen.
– Jag vill att läsaren ska fundera på sin ensamhet – och att det inte är den enskildas problem. Jag vill berätta om hur fort det kan gå att förlora det man har, som familj, jobb och bostad. Att det kan räcka med otur, säger han.
Numera jobbar Augustin på DN, som redaktör. Där skriver han också ibland i kåserande stil och det har gjort att han fått höra att han “är rolig”. På en fråga vad nästa bok ska ha handla om svarar han att planen är att det ska bli en rolig bok.

Text & foto: Marie-Louise Gravestam