Älfvåg – Villa Caprifol
Så var det dags att rulla ur hängmattan och dra i gång min Olivetti, min nya följeslagare sedan Haldan gav upp. I sanningens namn är det givetvis så att skrivmaskinen står i min skrivarvrå endast som prydnad.
Veckans vanligaste fråga verkar vara – Och hur var semestern? Då slår det mig plötsligt att sommaren lider mot sitt slut och det är dags för de flesta att komma in i vardagslunken med arbete och alla det där vardagssysslorna. I mitt fall så är det hög tid att författa några Saltisrader till denna sida. Har inte hittat någon uppseendeväckande historia under sommaren till denna hösts första nostalgikrönika, så det blir en historisk villa. Villa Caprifol, en sommarvilla som fortfarande står kvar sedan 1886.
I slutet av 1800-talet avstyckades attraktiva sjötomter från Fisksätra Gård (arrendegård till Erstavik) vid Lännersta-
sundet. Dessa tomter blev snabbt bebyggda med stora sommarbostäder. Adressen på den tiden var inte Fisksätra utan man sa att man hade sommarvilla vid Lännersta-
sundet. Man kan tänka sig att dåtidens ägare tycke att det var lagom avstånd med båt från stan men dock ” hus i skärgården” Förutom egen båt kunde man ta Saltsjöbanan till sitt sommarnöje. Den största och pampigaste villan blev den som direktören vid Tumba Bruk Jacob Bagge lät bygga åt sig och sin familj, namnet blev i folkmun det Baggerska Sommarnöjet. Byggnaden var till största delen byggd i trä i god grosshandlarstil. Efter en ödestigen brand 1928 gick större delen av den Baggerska villan upp i rök. Spillrorna såldes till en viss fröken Siri Svensson som på den tiden gjort sig känd och förmögen på att driva innestället Blanch Cafè i Stockholm.
Fröken Svensson lät återuppbygga huset som stod färdigt med delvis nytt utseende 1930 med det då nya namnet Villa Caprifol. När det i slutet av femtiotalet blev klart att Nacka/ Fisksätra skulle bli en del i det så kallade miljonprogrammet var det slut med sommarnöjen längs sundet nedanför det blivande bostadsområdet med bostäder för 7000 personer. Trots allt blev Villa Caprifol kvar som en del av Fisksätra med kommunen som ägare.
Att huset används eller har använts som kontor, förskola och föreningslokal är känt, men om man får tro den politiska debatten om huset är dess framtid oklar verkar det som!? Varför skriver jag nu om det här gamla huset? Förklaringen är enkel; Jag har i alla år sett huset från tåget men aldrig riktigt tänkt på vem som byggde eller vem som bodde där. Men efter en djupdykning i mitt arkiv för några veckor sedan upptäckte jag ett vykort föreställande ett sommarresidens vid Lännersta Sundet. Då startade intresset för huset på kortet som visade sig vara Villa Caprifol i gammal god skärgårdsidyll. Och det är just det vykortet jag delar med mig av till er läsare … Håll tillgodo.
Hälsningar
Mats Älfvåg