Älfvåg – Schackåret 1952
Bilden ovan:
Att mannen till vänster ser glad ut råder det inget tvivel om och att mannen till vänster ser mer bekymrad ut är lika uppenbart. Mannen till vänster är den kanadensiske schackspelaren Janofsky som visserligen endast kom på 15:e plats i världsschackturneringen i Saltsjöbaden 1952. Trots en tillbakadragen plats i resultatlistan har kanadensaren skrivit “ Thank you “ när han skrev sin autograf.
Den 350 sidor tjocka turneringsboken sammanställd från den Interzonala Schackturneringen i Stockholm-Saltsjöbaden 1952. Om man inte kan eller förstår spelet schack är boken fullständigt omöjlig att förstå. Trots detta är boken ett tydligt bevis på att Saltsjöbaden en gång i tiden var en ort i världscentrum.
Mats! Rulla ur hängmattan och lägg alla deckare åt sidan -Det är dags att börja arbeta igen, påminnelse samtal från redaktören.
Så har det hänt igen, det som händer varje gång semestern lider mot sitt slut. Man blir lika förvånad varje gång man inser att fyra veckors ledighet går snabbt. Hur som helst är jag på plats i min skrivarvrå och har Olivettin i högsta hugg för att knacka ner höstens första nostalgikrönika.
Rubriken skvallrar om att jag plockat fram något från året 1952 ur arkivet. Ett svartvitt fotografi med två(2) välklädda och uppenbart roade herrar har jag fattat tycke för till dessa rader. Det fanns en tid då Saltsjöbaden var i centrum för stora internationella tillställningar. Då tänker jag på viktiga och avgörande konferenser, världsmästerskap i olika idrottsgrenar eller rent av tillflyktsort för världskändisar.
Månadens svartvita fotografi är hämtat från en sådan tillställning som satte Saltsjöbaden ännu en gång på världskartan. Om man samlar ihop alla världens mest framstående schackspelare på ett hotell ca 18 km från Stureplan och låter dom spela schack i en vecka och det var precis det som hände 1952. Den Interzonala världsschackturneringen i Schack gick nämligen av stapeln i Stockholm-Saltsjöbaden det året. Personligen kan jag inte ett endaste dugg om schack, vet inte ens hur man placerar eller går med pjäserna. Men jag har förstått att det är ett klurigt och strategiskt spel som sker på en rutig platta.
Trots ringa kunskaper vill jag med dessa rader poängtera med stolthet att Saltsjöbaden har varit en världsort när det kom till stora så kallade “event”. Jag nöjer mig med dessa få rader som en uppvärmning i mitt skrivande. Just nu upptar all min tid åt att förbereda kräftburarna som skall sänkas ner i Nedre Norrlands inlands mest kända älv i kväll. Hoppas på god fångst.
Sensommarhälsningar från Mats Älfvåg