Älfvåg: Nils Sjögren – vem?

 

Lugn i stormen -det skall inte handla om bandy som kanske bilden här intill antyder. Bandy är för mig en sport med en mängd skridskoåkare som samsas på en isbelagd fotbollsplan där alla jagar en liten röd boll som från läktarplats är helt omöjlig att upptäcka.

Med den beskrivningen förstår ni säkert att jag inte är speciellt kunnig i bandyns ädla konst. Månadens rader kommer gå i konstens tecken. Bakgrunden är följande; Under en smakfull lunch på Tippen förra veckan fick jag följande fråga av en förbipasserande läsare; Du Mats – Var ligger Nils Sjögrens väg, och vem var Nils? Förutom ett kort förenklat svar tillade jag- resten får du läsa i nästa utgåva av Saltsjöbladet. Så här kommer svaret på frågan – vem var Nils?

Nils Sjögren (1894-1952) konstnär inom skulptur, målning och teckning. Han är för de flesta mest känd för sina många offentliga verk såsom ” Systrarna” på Mosebacke Torg och Venus i Snäckan på Birger Jarlsgatan och Rochdale monumentet vid Vår Gård i Saltsjöbaden för att nämna några ”storverk” av konstnär Sjögren. Varför då en väg uppkallad efter sig i Neglinge? Svaret är enkelt. Nils Sjögren flyttade till Saltsjöbaden 1938 på inrådan av konstnären Isaac Grünewald, som då bodde och stortrivdes i Saltsjöbaden. På den tiden fanns det en stor konstnärskoloni här vilket gjorde att fler och fler konstnärer sökte sitt boende här, några exempel på detta är X-et Eriksson, Grünewald, Filip Månsson, Oskar Bergman, Öjvind Öhrström och Olle Hjortzberg för att nämna några.
Sjögren förvärvade den magnifika villan kallad Matadi vid Pålnäsviken. Huset blev snabbt mötesplats för nordiska konstnärer och författare. Villan hade ursprunglig adress Stockholmsvägen 9 vilket är en liten vägstump med egen järnvägsövergång mellan stationen och Neglingebron. Med egen ateljé och nära till natur och idrott samt lokalt hemvärnsförband där Nils var gruppchef trivdes han strålande i huset som han med sin hustru Anna bodde i till sin bortgång 1952. I modern tid med fler permanent boende längs den ursprungliga lilla grusvägen intill Pålnäsviken kom vägen att officiellt döpas till Nils Sjögrens väg. Med dessa rader hoppas jag ni fått svar på vem och varför en väg med namnet av en känd svensk skulptör finns i Saltsjöbaden.

Om ni nu mot förmodan skulle promenera över Neglingebron och få syn på den fantastiska villan i rosa färg uppe i ekbacken så är det Villa Matadi. Huset uppfördes 1891 efter ritningar av arkitekt Edward Ohlsson, beställare var K A Wallenberg för att bli bostad åt ingenjör Stafsing som var projektledare och anläggningschef för byggandet av Saltsjöbanan.

Med hopp om att dessa rader givit er läsare ny kunskap i hembygdens historia. Mitt lilla Saltsjöbadsarkiv innefattar inte någon skulptur av Nils Sjögren, men en snygg och välutformad plakett från Svenska Bandyförbundet 1934 utformad av Sjögren får duga.
En klar vårkänsla har infunnit sig, snart är allt väggrus efter vintern bortsopat(förhoppningsvis) och då är det vår på riktigt.

Hälsningar
Mats Älfvåg