Augustin Erba gästar bibliotek i Fisksätra
Biblioteket i Fisksätra var en viktig plats för författaren Augustin Erba under uppväxten. Den 7 mars gästar han sin barndoms bibliotek för att berätta om sitt författarskap och sin senaste roman.
”Snöstorm” som är Augustin Erbas tredje bok handlar om kärlek och sorg, minnen och lycka. Vilken vändning livet tog och om hur det kunde ha gestaltat sig. En bok om de valmöjligheter vi har som unga och andra val som vi fortfarande har framför oss. Bokens huvudpersoner, Tomas och Livli möts som unga studenter på en ”klaustrofobisk högskola” och utan att de själva förstår varför blir deras öden sammanflätade. Långt senare möts de igen på ett tåg som har blivit stående i en snöstorm. Han hör någon ropa hans namn och allt kommer tillbaka. ”Det är Livli, hans stora ungdomskärlek. Hon som en gång krossade hans hjärta.”
I en recension av boken lyftes frågan om vad det är som hakar tag i hjärtat när vi börjar läsa en roman. ”Vad är det som får oss att vända blad efter blad, och glömma allt som vore vi krokade fiskar. I Augustin Erbas roman Snöstorm sväljer jag betet redan i första scenen”, skrev Dagens Nyheter. ”…riktig flyhänt litteratur där både miljöer och karaktärer väcks till liv” (Aftonbladet).
I en av Augustin Erbas tidigare böcker, ”Blodsbunden”, är en stor del av handlingen förlagd till Fisksätra där författaren växte upp. I romanen, som är en riktig bladvändare, får läsaren lära känna huvudpersonen Amadeus både som barn och vuxen.
Till vardags har Augustin Erba sin arbetsplats på Dagens Nyheter där han är redaktör och skribent. I en text nyligen i DN beskrev han sin egen väg till att – till slut – bli publicerad i bokform. Han berättade där om ”48 refuseringar och ett antal manus som aldrig kom längre än till förläggarens papperskorg”. Att skriva kan alltså vara att inte ge upp. Kanske berättar han mer om skrivarmödor och lyckade och misslyckade försök när han pratar på Fisksätra bibliotek.
Marie-Louise Gravestam
Foto: Sara Mac Key