190-åring med vind i seglen
SEGLING/HISTORIA
Sveriges näst äldsta, fortfarande aktiva idrottsförening huserar – eller ska vi snarare säga, är förankrat – i Saltsjöbaden. Samma förening betraktas internationellt som ett av världens tio mest exklusiva segelsällskap.
Vi talar förstås om Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS). Den vindburna verksamheten är lika betydelsefull för seglingssportens utveckling som för Saltsjöbaden som ort och destination. Kansliet har funnits på Hotellvägen i Saltsjöbaden, vid Dalaröbryggan, sedan 1990 då klubbhuset invigdes i det gamla elverket där. 1998 köptes all övrig mark runt omkring för att bygga träningsanläggning och hamn. Vad få känner till är att sällskapet också är en stor arbetsgivare på orten och i Nacka kommun. KSSS sysselsätter för närvarande drygt 300 personer på hel- eller deltid, inräknat kansliet, funktionärer, lägerledare, instruktörer och unga hamnkaptener.
”Kappseglande Stjärnbåtar i Hotellviken 1920,”
På 1960-talet slog plastbåtarna igenom vilket gjorde båtägandet tillgängligt för den breda allmänheten, vilket i sin tur ledde till ett stort uppsving också för seglingen och seglingssporten. Detta innebar dessutom det stora genombrottet för KSSS internationellt kända havskappsegling Gotland Runt. Tävlingen har sedan dess varit det stora svenska mandomsprovet för seglare och betraktas nu som en av världens största årligen återkommande havskappseglingar.
– Saltis och vårt kansli där har alltid varit det nav kring vilket vår verksamhet pendlar, säger klubbdirektören Stefan Rahm.
–Vi har skapat en nästan optimal anläggning med ideala tränings- och tävlingsförhållanden på Baggens-fjärden, mycket med hjälp av kommunens olika myndigheter.
KSSS är Sveriges och en av världens ledande seglingsklubbar sett till storlek, ålder och sportsliga framgångar. Med drygt 5 000 medlemmar (varav nästan häften är ungdomar) är KSSS världens näst största seglingsklubb. Bland sportsliga framgångar kan nämnas 15 olympiska medaljer och segrar i de flesta internationella mästerskapen som VM, EM, NM och SM. Under 1920- och 30-talen vann klubben internationell uppskattning genom goda insatser av segelsportsmän som Sven Salén, Tore Holm och Erik Lundberg. Detta, tillsammans med en aktiv seglingsverksamhet på fjärdarna runt Sandhamn, bidrog till klubbens goda rykte.
De sportsliga framgångarna har fortsatt och under åren har klubbens medlemmar vunnit i princip alla större internationella tävlingar liksom haft båtar som burit klubbmärket i spektakulära kappseglingar som Whitbread Round the World Race, Volvo Ocean Race och Americas´ Cup. Därtill har KSSS-seglare hämtat hem inte mindre än 15 OS-medaljer under åren i form av fem guld, fem silver och fem brons, senast ett guld i London 2012 genom Fredrik Lööf och Max Salminen, för övrigt det enda svenska OS-guldet vid de spelen.
Under åren har aktiviteter utöver kappseglingar utvecklats med bland annat en stor lägerverk-samhet, säsongsmässiga juniorträningar, eskaderseglingar och även ett antal sociala evenemang.
– Den breda verksamheten har bidragit till att göra Saltsjöbaden till en attraktiv destination och bostadsort, säger företagaren Gutta Johansson som äger och driver Saltsjöbadens Tryckeri. – Här får både gamla och unga sitt lystmäte på allt som har med segling att göra. Hamnplan och bryggorna vid anläggningen blir en naturlig mötesplats för alla åldrar. Och tänk vad kul för en seglingssugen tonåring att få träna tillsammans med en världsmästare eller OS-medaljör!.
Göran Sachs