Slalomklubb utvecklar med nyheter på sin hemmaarena
Saltsjöbadens Slalomklubb har jobbat med sin hemmaplan i Saltisbacken och presenterar flera spännande nyheter inför säsongen 2020/21.
Saltsjöbadens Slalomklubb, SSLK, har sin hemmaplan längst inne i Neglingeviken, Saltisbacken eller Vinterstadion, har fått ett par nya och intressanta nyheter under sommaren och hösten.
Saltsjöbladet tog ett samtal med klubbens nya ordförande Mikael Lindh Hök.
Vilka är de huvudsakliga förändringarna och nyheterna i Saltisbacken för säsongen 2021?
– Backen är bättre än på många år och det är helt otroligt att allt sker med ideella krafter från föräldrar inom klubben. Inför den här säsongen har vi höjt backen några meter, vi har köpt nya effektivare snökanoner och energisnålare LED-belysning samt köpt en pistmaskin vid namn Tracy.
Samtidigt har Saltsjöbadens cykelklubb varit väldigt aktiva med cykelleder i och kring backen. Tillsammans är vår vision att skapa Vinterstadion 2.0 som möjliggör en aktiv fritid och ungdomsidrott vid backen året om.
Hur kommer klubbens aktiva samt även saltisbor att märka av dessa förändringar?
– Allt detta gör att vi sparar el och pengar, samtidigt som vi får igång snöläggningen tidigare. När kylan kommer kan vi komma igång tidigare med backen så ungdomarnas träning och allmänhetens åkning kan starta.
Hur har klubben finansierat upprustningen?
– Framförallt är det medlemsavgifter och sponsorbidrag vi är ytterst tacksamma för. Det är även bidrag från Riksidrottsförbundet. Vi får samtidigt stöd från Nacka kommun, inte minst med bidrag till backens elkostnader och stöd till ungdomsidrotten.
Vad krävs nu för att klubben skall kunna dra igång snötillverkning?
– Om vi ser ihållande kallt väder i minst några dagar, med rätt luftfuktighet och vattentemperatur, så är mammorna och papporna i klubben redo att dra igång snöläggningen direkt. Om det finns fler i Saltis som längtar efter att få jobba på ett fjäll en kväll så är man varmt välkommen ner.
Det är en fantastisk upplevelse att få rikta snökanoner en krispig kväll mitt i Saltsjöbaden.
Berätta lite om hur ni jobbar mot unga åkare och för att få dem att komma till klubben och starta upp sitt intresse för utförsåkning?
– Att få fler ungdomar att uppleva utförsåkning som sport har hög prioritet för oss. Det kan upplevas som en liten tröskel att komma in i det med utrustning och allt, men det ger så mycket familjegemenskap och det tar inte mycket tid i början, utöver tid man får spendera med sina barn. Att få ge sitt barn att i unga år utmana sig själva att träna och tävla alpint gör att de växer med en kul utmaning.
Oavsett relativa resultat är vårt mål att alla ungdomarna ska vara stolta över att ha gjort en personlig utveckling och prestation. En av nycklarna till dessa mål är klubbgemenskap och glädje. Desto fler kompisar man har på träning ju roligare är sporten. Det är här vi hoppas att man får med sig allt fler kompisar som tar steget in och testar sporten i förskole- till fjärdeklass och faller för vår underbara utomhussport.
Johan Eriksson