Rebellen Martin Luthers liv i ny historisk roman

 

”Martin Luther lämnade ingen oberörd” skriver författaren i en ny historisk roman om Martin Luther.

Och för läsaren har han nu fått liv. Luther är inte längre bara ett historiskt namn. Han är en människa som levde på 1500-talet på samma planet som vi lever idag. I en värld han rakryggat medverkade till att förändra.
I ”Martin Luther frihetens profet” berättar Yvonne Iversen, Fisksätra, historien om munken som ifrågasatte påvens och den katolska kyrkans makt och gick sin egen väg för att söka sanning.

För författaren Yvonne Iversen, med ett förflutet på olika sätt inom teatern och numera präst i svenska kyrkan har intresset för Luther länge varit en följeslagare som hon har grottat ner sig i.
– Mitt intresse för Martin Luther har hjälpt mig på många sätt under min utbildning till präst. Det blev många uppsatser och samlande av material under arbetet med boken som jag hade stor nytta av. Jag har också lärt känna och fått mycket hjälp och stöd av Lutherkännaren Göran Agrell i arbetet med romanen.
Yvonne Iversen menar att det är viktigt för allmänbildningen att känna till Luther, och vad han uträttade. Hon vill gärna medverka till att sprida kunskap om Luther och hans liv såväl som den tid han levde i och hur tillvaron kunde se ut både för män och kvinnor i olika samhällslasser på 1500-talet i Wittenberg i Tyskland. Vi får också ta del av hans bestörtning när han ser hur påven och prästerna säljer dyra avlatsbrev på torget till olyckliga och fattiga människor som blir lovade syndernas förlåtelse och att slippa skärselden.

Luther som hoppat av sina påbörjade studier till jurist för att bli munk är en man med mycket grubblerier om andliga ting inom sig och vi får följa honom på den pilgrimsvandring till Rom som han gör med utslitna sandaler och obekväma skavande klädnader, hungrig och törstig under stekande sol.

Efter att ha ifrågasatt påvens och den katolska kyrkans makt genom handeln med avlatsbrev blir han en fredlös rebell med ett dödshot hängande över sig. Men han fortsätter att gå sin egen väg, prästvigs och undervisar studenter vid universitet i Wittenberg. I boken finns också en kärlekshistoria. Martin Luther gifter sig med Katarina, de får flera barn och lever ett familjeliv där hans hustru ordnar med välbehövliga inkomster och sköter ekonomin och hushållet
– Luther är rolig och väldigt modern, inte minst hans syn på kvinnor och familj, han drar sig inte för att ta hand om barnen och byta blöjor eller göra andra kvinnosysslor vilket var ovanligt för en man på den tiden, säger Yvonne Iversen.
Romanen om Luther som även handlar om Katarina och deras barn, tjänstefolk och vänner ger en mångsidig bild av reformatorn Luther som förändrade världen med idéer som kom att påverka livet för många människor. Boken ger lättillgänglig kunskap om dåtiden och hur hans sätt att ifrågasätta mycket inom kyrkan växte fram.

I ganska korta avsnitt med tydliga rubriker och ett okomplicerat språk får vi följa Luthers liv i kronologisk ordning från dagen han föddes 1483 till 1546 när han dör. Och författaren Yvonne Iversen har lyckats. För nu vet vi så mycket mer om Martin Luther, en präst, professor, rebell och reformator som förändrade historien, kyrkan och samhället och som många fortfarande har sittande på axeln utan att riktigt veta vem han var.

Marie-Louise Gravestam