Kerstins favoriter på julbordet – äggstanning och fruktsallad

 

Här minns Saltsjöbladets egna matkreatör Kerstin Englund, mångårig medarbetare i Coops provkök samt fisksätrabo sedan 1973, några favoriträtter från barndomens julbord hemma hos mamma Gunhild och pappa Sigge i Fredrika i Lappland i Västerbottens län.

”På min barndoms julbord var det en len, krämig äggstanning som var min älsklingsrätt. Den blev extra len eftersom den gräddades i vattenbad i ugnen. Äggstanningen finns fortfarande på mitt julbord och passar till det mesta. Som barn åt jag den helst med prinskorv, numera tycker jag den är bäst till rökt lax.

Fruktsallad var då som nu en favoritdessert till jul. Min mamma brukade göra en klassisk fruktsallad med äpple, apelsin, banan och russin. Fruktbitarna fick ligga i en kryddig lag, innan de serverades med vispad grädde. Idag gör jag samma lag men blandar den istället med skivor eller klyftor av citrusfrukter som t ex apelsin, mandarin, blodgrape. Den syrliga salladen serveras sedan med saffransglass.”

Kerstin Englund

Krämig äggstanning

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp 5 dl mjölk (3 %) och låt den svalna. Blanda sedan försiktigt i 6 ägg och 1 tsk salt. Häll smeten i en smord ugnssäker form (ca 2 liter). Placera den i en större ugnspanna. Sätt in i nedre delen av ugnen och häll hett vatten i pannan, så mycket att den når upp till hälften av formens kant. Täck med tallrik eller folie. Grädda tills smeten stelnat 30-40 min.

 

Kryddig lag till fruktsallad:
Blanda 1 dl socker, 1 dl vatten, 1 kanelstång, 1 tsk kardemummakärnor och några små bitar torkad ingefära i en kastrull och koka ett par minuter. Låt lagen svalna. Sila den och blanda med fruktbitarna.

Saffransglass: Lös upp 0,5 g saffran (1 paket) i 2 tsk hett vatten. Vispa 5 dl grädde ganska fast. Blanda försiktigt ner 397 g sötad kondenserad mjölk och det kalla saffransvattnet. Häll blandningen i en avlång bakform (ca 1,5 liter), gärna klädd med bakplåtspapper. Frys ca 8 tim.
Foto & Recept: Kerstin Englund