Folkfest vid 300-årsminnet av Slaget vid Stäket
300-årsminnet av Slaget vid Stäket har uppmärksammats på många sätt i Saltsjöbaden, Fisksätra och Boo under augusti. I evenemangen ingick bland annat föredrag och visningar på slagfältsmuseet Hamn och i Skogsö kapell, ett karolinskt soldatläger och stridsuppvisningar och guidning på Skogsö samt musik i Boo kapell.
Redan i mitten av veckan slog Svenska Lif:Compagniet upp sitt tältläger på på Skogsö och intresserade kunde följa de förberedelser som pågick i lägret inför den stora bataljen som skulle spelas upp i skogsområdet mellan monumentet och Skogsö kyrkogård söndagen den 11 augusti.
I lägret tillverkades papperspatroner fyllda med svartkrut, revelj med trummor och flöjtspel spelades om mornarna, exercis och mönstring, med glimten i ögat, hölls under befälhavare Thomas Lindells och andras ledning med musköter och pikar och utrustningen skulle vårdas inför den kommande stridsuppvisningen. Förutom Svenska Lif:Compagniet deltog historiska föreningar från övriga Sverige, Finland, Norge, Ryssland och Estland. Det ryska lägret låg lite vid sidan om de andra tälten och det gick att skilja på de olika ländernas uniformer genom att de hade olika färger. Totalt deltog cirka 215 medverkande ”soldater” och ”soldathustrur” i lägret.
Lördagen den 10 augusti deltog de flesta medverkande i tidsenliga uniformer och kläder i en historisk parad i Stockholm från Riddarholmen till Armémuseum och på söndagen den 11 augusti var det dags för stridsuppvisning på Skogsö. Soldaterna tågade i olika trupper mot skådeplatsen och det samlades en stor publik i skogskanten och vid sidan av ängen där slaget skulle hållas innan det flyttade ut i skogen längs med Baggensstäket.
Publiken fick god information om vad som skulle ske och hur det krigades på 1700-talet och tipsades om att hålla för öronen när det började smälla. Krutröken låg tät över skådeplatsen en god stund och det smällde rejält när slaget man mot man på 1700-talsvis spelades upp. En stor publik följde med ut i skogen för att ta del av ”striderna” vid kanalen, via Knapens hål bort mot Skogsö kyrkogård där en klockringning avslutade bataljen. När slaget hölls på riktigt den 13 augusti 1719 lär det ha varit mörkret som fick soldaterna från båda lägren, både det ryska och det svenska att sluta kriga och ge sig av hem.
Marie-Louise Gravestam
På plats mitt i kriget
Saltsjöbladet tog plats mitt emellan trupperna och följde den svenska reträtten under minnesdagarna av slaget vid Stäket.
– Ladda!
Kommenderingen ljuder i skogen utmed kanalen som gränsar mot Boolandet.
Det knakar till av kvistar som bryts och man kan höra renslarna från soldaterna slå mot varandra innan skottsalvan släpps loss från musköterna. Boom!
Bortom en kulle hörs ryska talas från soldater som avancerar framåt på stigen. De har gröna och röda kläder och syns lite mindre i skogen. Helt plötsligt dyker en soldat upp framför mig och säger något på ryska som jag uppfattar som att jag ska flytta på mig.
Det spelas på en trumma som för att föra striden framåt och ibland hörs också en flöjt ljuda i skogen.
När svensktruppenrna har retirerat ända till Skogsö kyrkogård hålls slutstriden framför en intresserad publik som också applåderar skådespelet länge.
Johan Eriksson