Fiskevårdsförening visade fisk
Målsättningen för Saltsjöbadens Fisksvårdsförening är att verka för ett hållbart fiske, att förbättra lek- och uppväxtområden för fisk och informera om tillgången på fisk och situationen i våra fiskevatten.
Föreningens evenemang ”Fiskar i våra vatten” i Saltsjöbadens centrum är en återkommande aktivitet där medlemmar visar olika fiskarter, så gott som alla är fiskade i Baggensfjärden. Arrangemanget är också ett sätt att få fler att bli medlemmar i föreningen, vid en extra disk finns information och möjlighet för den som är intresserad att bli medlem på direkten.
Bland fiskar från våra lokala vatten som de flesta känner igen är ju mångas favoritfisk abborren, strömming och gädda. Den stora gäddan i tråget på föreningens bord i år hade den här gången dock fiskats på Ica. Men på borden fanns ändå gott om nyfiskade arter att titta, känna – och lukta på – för att lära sig lite mer om vad som finns under ytan i vattnen här i bygden och vad som kan tas upp i de vatten föreningens medlemmar kan fiska i.
Sik, braxen och sutare, havsöring, gers, nors, tånglake, gädda och mört med flera arter fanns för beskådning och bakom borden fanns kunniga och fiskeintresserade medlemmar från föreningen, villiga att berätta om olika fiskarter och svara på frågor.
– Känn, den här luktar precis som gurka, berättade Simon Pettersson som var hos mormor och morfar i Saltsjöbaden och kunde hjälpa till på utställningen, när han visade upp en nors som fiskats med nät.
Han tycker det är kul att kunna vara med ute och fiska.
Tycker du om att äta fisk också?
– Ja, det är ju jättegott.
Två riktigt fina abborrar såg frestande ut i ett av trågen och visst är det en matfisk som många har som sin favorit. Ulla Kassman Rudberg som numera bor året runt på Korsholmen är precis som sin man med i Saltsjöbadens Fiskeförening sedan många år. Även hon har abborren som sin favoritfisk, strömmingen ligger inte långt efter.
– Vi fiskar och lägger nät ibland och förr kunde man ju få torsk också. Vi äter ofta fisk och det är fantastiskt att kunna få nyfångad fisk att äta. Tänk att få upp detta ur havet där man bor.
Att vara med i fiskeföreningen är ett sätt att stödja och bidra till fiskens fortlevnad och en miljö där de trivs. Fiskevårdande åtgärder är bland annat att sätta ut risvasar som blir lekplatser för fisk. Gamla julgranar som sänkts till botten i bland annat Neglingeviken, är ett exempel på det.
Laxtrappan i Erstaviksbäcken är ett annat lyckat projekt. Trappan hjälper öringar att kunna vandra upp i bäcken ”och lägga grunden till nya små öringar”.
På föreningens hemsida finns diskussionsforum och tips på aktiviteter, information om fiskevatten, fakta om det lokala fisket och fiskebestånden och nyheter som rör fisket i området såväl som i hela landet.
Under rubriken recept finns tips på att laga till fisk och på hemsidan finns också kartor som visar vilka vatten föreningen förfogar över.
Marie-Louise Gravestam