Fårflocken i Duvnäs skapar kontakt

 

En flock Dala Pälsfår ”på genomresa” på väg hem från en fäbod i Mora idkar landskapsvård och sprider trivsel på en gräsmatta mellan radhuslängor i Saltsjö-Duvnäs.

– Det bästa med fåren är den sociala biten, det uppstår så mycket trevlig kontakt. Många stannar till för att fråga om fåren och pratar en stund.
Det säger fårens ägare Lena Hansjons som bor i Hölo utanför Södertälje men låter fåren följa med norrut till sommarstället i Dalarna, en fäbod utanför Mora, där djuren får vara under sommaren.

De senaste fyra åren på väg tillbaka till Hölö på sensommaren har fåren fått mellanlanda i Saltsjö-Duvnäs där dottern Tora Hansjons och hennes man, Khashayar Farmanbar (energiminister i Magdalena Anderssons regering)) och deras barn Parisa och Ester hjälper till med att sköta fårflocken. Mellan familjens radhus i Vita raden och radhusen i Röda raden, på Strandpromenaden i Duvnäs finns ett stort område med anlagd gräsmatta där fårflocken får gå och beta och idka landskapsvård tills det är dags att åka vidare hem till Hölö.

Flyttbara fårstängsel med el gör så att fåren kan beta av olika delar av området under dagen. På kvällen flyttas hela flocken till en inhägnad kulle intill med träd och naturmark där fåren får vara nattetid.
– Där får de också hö att äta under natten. Finns det mat så bräker de inte, då är de så nöjda och tysta, säger Lena Hansjons.
Hon berättar att den vanligtvis kortklippta gräsmattan mellan radhusen i Duvnäs där fåren får gå hade fått växa upp längre utan att klippas så kort i år.
– Det var för att fåren skulle ha mer att beta när de kom, och i år har det dykt upp en man som slår gräs som han kommer med till fåren. Det händer så mycket trevligt runt fåren, de skapar trivsel och idkar landskapsvård.

Hon har haft får i 15 år, samtidigt som hon jobbat som textillärare. Nu är hon nybliven pensionär och fortsätter att ta hand om fåren och fårullen, spinna och färga garn. Hon förädlar ullen med hantberk i olika tekniker, väver, tovar och stickar.
– Dala-Pälsfår heter rasen, en ras som var på väg att försvinna, men som tur är har det funnits ”bakåtsträvare”. Mina får ser ut som fåren såg ut i Siljansbygden förr. Ullen är väldigt fin och fåren har en smålockig päls som passar bra till Dalarnas folkdräkters pälsjacka, berättar Lena Hansjons som har 13 får och bara gott att säga om fåren och rasen.
– Flocken håller ihop och är lätta att flytta mellan olika hagar och baggarna är jättesnälla.

Marie-Louise Gravestam