Neglinge skola fyller 125 år

 

Den 29 september firar Neglinge skola 125-årsjubileum. Det uppmärksammas i skolan med bilder från förr, skolminnen från gamla elever och gammaldags kläder.

Skolans historia i Neglinge börjar egentligen i en villa som Järnvägsbolaget Stockholm Saltsjön ställt till förfogande vid Neglinge station då föräldrar till barn i det nya samhälle som höll på att växa upp i en ”utkant vid Baggensfjärden” enträget bad om en skola i området. I september 1895 undervisade en lärarinna 26 barn i den tillfälliga lokalen.
I Saltsjöbadens historia av Gunnar Lindberg berättas om många turer innan skolfrågan löstes permanent genom att ett skolhus som byggts till Stockholms-utställningen 1897 revs och flyttades, med inredning och material till en tomt som skänkts av Järnvägsbolaget. Året därpå, i maj 1898 invigdes Neglingeskolan. Men samhället växte och skolan blev snabbt för liten. Redan 1909 kom förslag om att bygga till skolan och 1909 kunde den nya tillbyggnaden tas i bruk.

Den 29 september kommer skolan att fira 125-årsjubileum med interna aktiviteter för skolans elever. På programmet står bland annat en skärmutställning med bilder, ”gamla” elever som kommer för att berätta om hur det var förr och på jubileumsdagen får barnen komma till skolan klädda på gammaldags vis.

Birgitta Thelander från hembygdsföreningen har hjälpt skolan att få kontakt med äldre personer som gått i Neglinge.
– Jag blev tillfrågad om jag kunde hjälpa till så jag hörde av mig till ett antal som jag vet gick i skolan där och de kommer att dela med sig i skolan av minnen från sin egen skoltid.

Gunn Frössén ska berätta skolminnen.

Gun Frössén , född 1944 och Lars Sjöberg född 1942 är två som kontaktats.
– Jag har ingen aning om vad vi ska göra eller hur det ska gå till, men det ska vi få veta på ett möte, säger Gun Frössén som bodde nära Igelboda station som barn och gick till skolan själv på morgonen från första klass.
– Mitt på dagen gick man hem till mamma för att äta lunch och så gick man tillbaka till skolan efter maten. Cykla fick vi inte göra förrän man började trean, minns hon.
Hennes fröken hette fru Scholander och två år senare fick hon frökens man, herr Scholander som lärare.
– Jag dansade balett och fick skjuts av fröken på cykeln när jag skulle till dansen, berättar Gun Frössén.

När hon gick i Neglinge hade skolan undervisning till årskurs åtta och en skräck var att bli ”infångad” av de stora pojkarnas ”rövarband” på rasten.
– Det var jätteläskigt. Hellre gömde man sig och kom för sent till lektionen, men det var ju inte heller så bra, säger hon.
Lars Sjöberg bor i föräldrahemmet i Igelboda och har mycket minnen från Neglinge skola. Många är ljusa men besöken hos skoltandläkare Blom i kliniken i ett vindsrum mellan nya och gamla skolhuset var inte kul
– Det var hemskt, man kunde höra klasskamrater skrika när de kom ut därifrån. En hade fått en örfil när borren gick av.

Idag har Neglinge skola elever från förskoleklass till årskurs 5 och skolmatsalen som Gun Frössén minns vägg i vägg med vaktmästarbostaden högst upp i det gula huset finns idag i en egen byggnad som också rymmer gymnastiksal.
Och någon tandläkarklinik finns inte kvar i huset.

Marie-Louise Gravestam