Vi har räddningen för ditt julbord
Snart är det julafton och det hör för de allra flesta ihop med mat och samkväm med familj och vänner. Ibland är dock ansatsen lite kort inför jul och man hinner inte riktigt med allt som man trodde. Redaktören har ett par ganska enkla men ack så goda recept som vi gärna delar med oss av. De har i alla fall gjort succé i vår släkt och på våra julaftnar.
Vänernröra
Använd gravad lax i bit som går att skära i kuber om 5×5 millimeter, det blir godast i munnen.
300 gram gravad lax, Hacka en rödlök och det späda på en purjolök. Sedan behöver du zest från en lime, en kruka basilika och en kruka dill som också ska hackas., blanda allt med 3 dl Crème Fraiche och rör ner lite sikrom (löjrom) det sista du gör. Ställ fram till ”Kalle” och låt alla ta själva på brutna bitar av valfritt hårt bröd.
Varför det heter Vänernröra – ingen aning men de sa så på tv-programmet där jag såg receptet för ett par år sedan. JE
Pizzaflarn med citron, grönkål och sardeller.
Köp färdig pizzadeg och kavla ut. Bred på lite Crème Fraiche och västerbottenost, peppra och lägg på tunna citronskivor och raka sardeller. In i ugnen tills det blir färg. Toppa med grönkål som rostats i ugnen sedan tidigare. Fräscht och med bra sälta. JE
Kanske många har lagat denna rätt men också lika många glömt bort hur god och enkel den är.
Matjesilltallrik med brynt smör, och ja det ska brynas inte bara smältas.
Ta kokt potatis som kallnat och skär upp halvor, hacka rödlök, ägg och dill i ungefär lika stora bitar.
Lägg upp tillsammans med matjessill på en tallrik i valfritt mönster och bryn sedan smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa, vispa och vispa på lite högre värme än medium. Till slut bryns smöret och du känner en nötig doft. Låt svalna något och skeda sedan över sillanrättningen och ät. Himlen är öppen för resten av kvällen, jag lovar. JE
Chokladbollar
Alla gillar en chokladboll till kaffet, det är sen gammalt. Varför inte prova att smaksätta med lite kardemumma, eller apelsin eller kanske en skvätt glögg! Cocos eller pärlsocker, därom strider de lärde! Faktiskt alltid en vinnare. JE
Kerstin blåbärsglass gjorde succé på festen
Ett härligt matminne från en sprakande nyårsfest i Grönklitt utanför Orsa är ”Kerstins blåbärsglass”. Alla festdeltagare från sex månaders ålder och uppåt uppskattade den fantastiskt goda glassen – med blåbär från skogarna runtikring, som nu hade tagits fram ur frysen för att sätta smak på festens supergoda efterrätt.
Här delar matkreatören Kerstin Englund, Fisksätra, med sig av receptet som är enkelt att göra och blir en garanterad succé, i jul såväl som till nyår.
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 gr)
250 gr blåbär (ca 5 dl), färska eller frysta
Vispa grädden, rör ut den kondenserade mjölken i den vispade grädden och blanda ner blåbären, som kan vara lite mosade (ger snygga färgslingor i glassen).
Rör ihop allt, häll glassen i en rund skål eller annan form som passar och låt vara i frysen minst 3-4 timmar.
– Godast blir den om den får stå en stund i kylskåpet eller rumstemperatur och tina lite innan den stjälps upp på ett fat, säger Kerstin Englund.
Hon tipsar också om att byta ut blåbären mot saffran – och vips har man en glas med ”julsmak”.
– Riktigt kul kan det bli med två satser, en med saffran och en med blåbär, och servera en blå och gul kula på varje assiett.
Byt ut blåbären mot en förpackning saffran (0,5 gr) lite utrört med ett kryddmått salt, det är lagom till receptet, tipsar Kerstin.
Marie-Louise Gravestam