”Vi hade ett väldigt fint samarbete”
Trots att Mats Paulson var 83 år fyllda och hade en del krämpor att tampas med är det inte fel att säga att han dog mitt i steget. Samma dag som han gick bort släpptes musikvideon, ”Tango Morena”, från hans nya skiva tillsammans med gruppen Hawaiian Novelty Orchestra.
Både Jim Herlin och Roland Junell från gruppen bor på Ljuskärrsberget och lärde känna Mats Paulson som granne i bostadsområdet.
– Det är mer än tio år sedan som vi fick kontakt med varandra och blev goda vänner. Jag tror han kände lukten av mina gitarrer, säger Jim Herlin som känner stor saknad och sorg efter beskedet om Mats Paulsons död.
– Vi hade daglig telefonkontakt och som grannar på samma gård sprang vi på varandra ofta.
Vid ett tillfälle i augusti 2019 när grannarna sågs för att grilla och spela tillsammans på gården spelade Mats Paulson ”Anias sång”, en låt som han just hade skrivit. Det blev startskottet till ett musikaliskt samarbete.
– Anias sång slog ner som ett blixtnedslag, allting stannade upp. Vi var helt överens, det här måste vi göra något av. Det var en tid efter att Mats fru Marianne hade gått bort och han hade haft det tungt ett tag. Anias sång blev som en pånyttfödelse. Han levde upp och skrev nya låtar och var sprudlande glad. Av ett 50-tal sånger valde vi ut ett 10-tal låtar, berättar Jim Herlin.
Skivan ”Mats Paulson & Hawaiian Novelty Orchestra” spelades in på Neglinge gård sommaren 2020 och släpptes på strömnings- och musikmedier tidigare i år. På inspelningen medverkar ett antal musiker och artisterna Alexander Rybak, Frida Andersson, Åsa Jinder. Meningen är att den ska ges ut som en fysisk cd-skiva, men den väntar fortfarande på att få klart med en distributör.
– Man kan säga att det var ”Anias sång” som födde hela skivan. För mig känns låten ”Min fågel” som ytterligare ett fint titelspår, en av två låtar på skivan där Alexander Rybak medverkar, säger Jim Herlin.
Mats Paulson har gjort alla låtar på skivan, de flesta är helt nyskrivna och Jim Herlin beskriver honom som en musikalisk romantiker med en knivskarp och säker smakpalett.
– Mats visste precis hur mycket salt och peppar det skulle vara. Var det en tesked så var det precis så mycket och inget annat som gällde. Samtidigt var han lyhörd och lätt att jobba med, han kunde både lyssna på andra och snabbt ändra uppfattning. Vi hade ett väldigt fint samarbete och lärde oss att aldrig underskatta hans synpunkter. Han imponerade musikaliskt samtidigt som han snabbt kunde bli affärsman, säger Jim Herlin.
Marie-Louise Gravestam