Sömmerska flyttar in i museet


– Jag blir inspirerad av vackra tyger, säger sömmerskan Dalal Miari som gästar Fisksätra museum med sin syateljé under våren.

Sömmerskan Dalal Miaris gästvistelse på Fisksätra museum har flera fokus. Hennes egen utveckling som sömmerska och konsthantverkare är en del, en annan är att syateljén under hennes residens på museet är öppen för alla besökare.
I början av februari flyttade hon in på museet med symaskiner och tyger, knappnålar och trådrullar i ett av rummen vid torget i Fisksätra. Måndagar och onsdagar är syateljén öppen för besök – här kan den som är intresserad få tips om modeller och design, lära sig mer om sömnad och eller själv sitta en stund vid arbetsbordet. Dalal Miari stöttar och ger råd åt såväl nybörjare som den som kanske redan syr en del hemma.

Två dagar i veckan är syateljén öppen för besökare som vill ha hjälp att sy kläder, prata modeller eller lära sig nyttigheter som att sy i blixtlås och göra knapphål.

– Jag säger ”välkommen hit” du som syr eller du som vill att jag ska sy upp en modell till dig, säger Dalal Miari som skapar egna modeller och syr på beställning men också finns i ateljén för att hjälpa den som vill lära sig hur man syr i blixtlås, syr knapphål eller klipper till ett par byxor.
– Beställningar kan ofta vara kläder för fest, det kan vara en brudklänning eller något plagg för kyrkan. Jag har gjort mycket för kyrkan i Fisksätra, berättar hon.
Just inflyttad med sin syateljé på museet har inte allt hunnit komma på plats ännu. Meningen är att hon ska få dit mera tyger och material och fler symaskiner och hon hoppas att många fisksätrabor vill ta del av hennes verksamhet under tiden syateljén gästar museet.

Och flera besökare har redan ”knackat på”.
– Jätteroligt att få lära sig sy kläder, jag har mest sytt gardiner, säger Zainab, och visar de barnbyxor som hon redan fått hjälp att påbörja.
Flera av besökarna har hittat till syateljén genom museets språkkafé för kvinnor på fredagarna. Dalal Miari, som är från Tripoli i Libanon flyttade till Fisksätra 2006 och lyfter fram hur viktigt det är för kvinnor att inte sitta hemma utan komma ut och träffa andra, utbyta erfarenheter, utvecklas och arbeta. I syateljén på Fisksätra museum är hennes eget engagemang och hennes entusiasm smittande på många sätt, inte minst när hon visar tyger och pratar design och modeller. På en galge på väggen hänger en persikofärgad cape över cremefärgad spets och rummets blickfång, provdockan, är klädd i en blå klänning med silvertrådar, åtsmitande passform och utstående tyll längst ner på kjolen.
– Vackra tyger, färger och material inspirerar mig, säger Dalal Miari.

Marie-Louise Gravestam