Skogsö kyrkogård firades med musik, andakt och guidning
Det fanns mycket att fira den 6 juni i år för Saltsjöbadens församling. Annandag pingst som sammanföll med nationaldagen och så förstås 100-årsfirandet av Skogsö kyrkogård samt de olika renoveringar som gjorts där under det senaste året.
Jubileumsfestligheterna på planen utanför kapellet inleddes med en historik av Björn Uhlén och därefter kunde publiken lyssna till somriga och finstämda sånger framförda av en ensemble ur Saltsjöbadens kammarkör under ledning av Katja Själander. Kyrkoherde Lars Viper höll en kort andakt innan brassmusiker ur Stockholm Consert Orchestra tog vid och bjöd på uppskattad musik.
Därefter följde tal, förtäring (tunnbrödsrullarna hade en rykande åtgång) och guidningar på kyrkogården. Senare under jubileumsveckan anordnades också kulturhistoriska vandringar på kyrkogården.
Kyrkogården på Skogsö är festdagen till ära nästintill överjordiskt vacker, där den gränsar till det blå Baggensstäket och grönskan i det omgivande naturreservatet. Och visst bär den de 100, ja egentligen 101 åren (men pandemin försenade jubileet), med både tyngd och grace. Här samsas pampiga gravar med gravplatser insmugna i terrängen på ett anspråkslöst och naturligt sätt. Det storvulna och det enkla – höga tallstammar och vilt växande förgätmigej – skapar en välkomnande miljö. Det är många som tar en promenad längs Baggensstäket och gärna går en stund på kyrkogården på stigarna mellan gravar med huggna stenar av granit eller mjukt formade naturstenar.
På Skogsö finns kistgravar, urngravar, asklund med namnplaketter och en minneslund belägen på en udde där många båtar passerar förbi, där änder landar och lyfter eller stilla simmar med eller mot strömmen i kanalen
Kyrkogården och kapellet ritades av Erik Bülow-Hübe efter att Saltsjöbaden blivit en egen församling och Uppenbarelsekyrkan i Tattby invigts 1913. Kyrkorådet beslutade att anlägga församlingens kyrkogård på Skogsö, mark inköptes av Stockholm-Saltsjön och den 5 maj 1921 invigdes kyrkogården som är ett tidigt exempel på en svensk skogskyrkogård och kapellet byggt uppe på höjden i en tidstypisk 20-talsklassicism. Då var även klockstapeln på plats och kunde ringa in festligheterna som när det begav sig enligt Tidningen Saltsjöbaden samlade ”minst ett tusental” saltsjöbadsbor. Det och mycket annat står att läsa i skriften ”Skogsö kyrkogård och kapell” av Sven Åke Cason och Björn Uhlén.
Kyrkogården har under åren byggts ut och moderniserats och kapellet har fått en ny tillgängligare entré med glasat vindfång och uteplats i form av en labyrint lagd av gatsten. Uteplatsen används för olika kyrkliga förrättningar och i andra sammanhang, som tillfälligt sommarkafé och nu den 6 juni i år i samband med 100-årsfirandet, för mingel och servering av dricka med tilltugg.
På kyrkogårdens område finns även en bevarad försvarsskans, ”Redutten”, som kom till efter slaget mot ryssarna 1719 och som moderniserades successivt under 1700-talet för att få sin slutliga form till Finska kriget 1808-1809. Där kapellet står idag fanns då en vaktbyggnad.
Att besöka skansen som ligger i kyrkogårdens västra del är att känna historiens vingslag fläkta mycket längre tillbaka än det sekel som passerat sedan Skogsö kyrkogård invigdes 1921 och nu högtidligt äntligen kunnat fira sitt 100-årsjubileum.
Marie-Louise Gravestam