Räkna fåglar runt ditt fågelbord
I månadsskiftet januari/februari är det dags för den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar Inpå Knuten ”som anordnas varje år den här tiden av föreningen Bird Life.
Att räkna småfåglarna runt bostaden är en populär aktivitet för både proffs och amatörer och resultatet ger betydelsefull kunskap. Genom inventeringen av småfåglar runt fröhus och talgbollar får vi en bra uppfattning om hur många fåglar som tillbringar vintern här, vad de äter och vilka arter det är som inte flyttar till varmare trakter.
Förra året var det rekordmånga som räknade fåglar den aktuella helgen i januari, runt 22 000 rapporter kom in till Bird Life som håller i organisationen. Det ovanligt stora deltagandet berodde troligen på att det var vinterväder i nästan hela Sverige under räkningshelgen och många fåglar sökte sig då till fågelbord och matningsplatser.
Spana timme efter timme
Att hålla koll på de fjäderprydda vännerna utanför fönstret en helg är roligare än man kan tro. Det handlar inte om att man behöver sitta och spana timme efter timme men det blir lätt som ett behov att hålla koll och skriva upp de fåglar som rör sig runt ”matbordet”. Ett tips från arrangören är att anteckna hur många du ser av samma art samtidigt vid ett tillfälle, exempelvis fem talgoxar. Om du senare ser sju talgoxar samtidigt så stryk siffran fem och skriv sju istället. En fågelbok på bordet kan vara bra, ibland landar någon mer ovanlig pippi i busken.
Talgbollar utanför fönstret
Utanför mitt eget köksfönster trivs småfåglarna bra i den avlövade paradisbuske där vi hänger ut talgbollar, intill en vintergrön buxbom. Talgoxe, blåmes, nötväcka, rödhake, koltrast, nötskrika och hackspett (av vilket slag det nu är) är vanliga besökare. Favoriten stjärtmes kommer ibland i flock och är sötare än det mesta med sina vita ”ulliga” och runda huvuden. Skata syns då och då men den tidigare så vanliga pilfinken är inte så talrik längre vid just våra talgbollar. Tofsmes kan ge sig in i leken ibland – den måste väl räknas som småfåglarnas punkare med en frisyr som står rakt upp! Ja, och så är det alla de andra som är svårare att kunna namnet på. Finns det något som heter grönfink eller gulsiska?
Allra gulligast är kanske ändå den lilla rödhaken. Oftare än tidigare verkar arten stanna kvar här hos oss över vintern och efter att ha mumsat i sig nedfallande smulor från andra fåglars hackande i maten flyger den gärna upp på trädgårdsbordet och sitter där och tittar en stund med sina stora pepparkornsögon.
Marie-Louise Gravestam
Foto: Arkivbild Birdlife Sverige
Vinterfåglar Inpå Knuten 2020
Fågelräkning av vinterfåglar vid fågelmatningar
Arrangeras av: Sveriges Ornitologiska Förening Birdlife Sverige
När: 31 januari – 3 februari
Var: Över hela landet
Hur: Räkna när som helst under perioden och rapportera det högsta antalet du ser samtidigt av samma art
På birdlife.se/vinterfåglar: Finns information om fågelräkningen, rapportkort och hur man kan registrera sina resultat
På www.vinterfåglar.se: är det smidigt att rapportera digitalt
Observationerna kan också skickas in per post till: BirdLife Sverige, Stenhusa Gård, Lilla Brunnby 106, 386 62 Mörbylånga