Pampiga slott i Skåne som besöksmål

 

Foto ovan: Peter Carlsson

Historiens vingslag blandas med nutid i nya boken Skånska slott av Amelie Ehrensvärd Cardell. En bok som låter läsaren möta slottsägare förr och nu och såväl strosa i slottsparker som komma innanför de ofta tjocka slottsmurarna – ja ibland ända in i sovrummen i de 15 kulturhistoriskt intressanta och vackert belägna egendomar som göms under bokens rubrik.

Författaren är uppvuxen på Tosterups slott, där hennes bror bor idag. Själv är hon bosatt i Saltsjöbaden, jobbar som frilansande journalist och skriver böcker, Skånska slott är henne fjärde bok.
Tosterups slott är bara ett av de slott hon skriver om i boken, tillsammans med bilder av fotografen Peter Carlsson. Varje slott får sin historia berättad i dåtid och nutid. Läsarna får se slotten både innanför och utanför murarna, lära känna tidigare århundradens personligheter, och träffa slottens nutida ägare. Att författaren själv växte upp på ett slott var något hon som ung gärna tonade ner.

– Det är klart att det var annorlunda att bo på ett slott men det tänkte man inte så mycket på som barn. Det var en normal miljö för mig fast visst tyckte mina kompisar att det var väldigt kul att komma hem och leka hos oss. Och det var fantastiskt att växa upp på en gård med så mycket djur. Vi hade kor och grisar och häst och får. På skoj skrämde vi ibland sällskap som hade picknick i omgivningarna med vår tama tjurkalv, berättar Amelie Ehrensvärd Cardell.
Hon tillhör ju de få personer idag som faktiskt vuxit upp innanför en vallgrav.
– För oss var vallgraven en sjö att bada och ha kul i. Men senare under uppväxten var det inte direkt något man talade så högt om, på 70-talet och på Journalisthögskolan, att man hade vuxit upp på ett slott. Det låg man ganska lågt med då.
Hennes intresse för de skånska slottens historia är något som har kommit mer och mer med tiden. Hon fascineras av det förflutna och nyfikenheten och intresset för slotten vare sig det gäller människoöden eller historiska platser har bara vuxit.

– I boken får läsarna en spännande inblick i slottens historia men jag berättar också om nutida ägare och verksamheter på slotten idag. Jag tipsar om vad de här skånska slotten har att erbjuda besökare, som olika sevärdheter, boende, kaféer och gårdsbutiker, säger Amelie Ehrensvärd Cardell som hoppas att boken ska göra många nyfikna och vilja lära sig mer om byggnadernas historia, människorna som byggde dem och hur de levde där. Och hur ägarna lever där idag.

– På Tosterup har min bror en äppelodling med 70 000 träd och där förädlar man också frukten. Varje generation måste göra sitt, säger Amelie Ehrensvärd Cardell.

Marie-Louise Gravestam