Njut en konstpromenad i Saltsjöbaden

 

Hur mår våra kalla, hårda och tysta kamrater!
De syns men det är inte så många som lägger märke till dem. Ta en promenad. Hälsa på dem och njut av god konst!

1 Simmaren

Om man vänder blicken uppåt ser man honom – den rakryggade Simmaren.
Han står intill Badhotellet. Stilig, målmedveten och med armarna i kors blickar han ut över Baggensfjärden. Sockeln är dekorerad med några vackra vågränder
En riktig jugenddekoration (jämför med prins Eugens blomkrukor). John Börjeson (1835-1910) skapade Simmaren 1885 och idag ägs den av Saltsjöbadens sjukhus.

2 Lek vid stranden, Vattenlek, Sjösjukan eller Kärlekspar

På en sten vid stranden intill hotellet sitter paret lekfullt omslingrande. På sommarhalvåret finns ljus som belyser och vatten som strilar över bronsytan. Theodor Lundberg (1852-1926) var en av den oskarianska tidens mest etablerade skulptörer och också professor vid Konstakademien. Erotik och elegans kännetecknade hans bästa verk, något som stämmer bra med Lek vid stranden. Och med skimret över Grand Hotels storhetstid i början av förra seklet.

3 Skridskoåkaren

Ett energiknippe som målmedvetet tar sina vinnande skär. Ansiktet är spänt, ögonen brinner av målmedvetenhet. Året är 1910.  Saltsjöbaden hade då redan blivit riktigt känt för sitt världsmästerskap i hastighetsåkning på skridskor 1894.
Nu får han ta sig fram i gröngräset eftersom det dröjer med snötäcket. Skulptören Christian Eriksson (1858-1935) lär ha haft djurgårdaren Jocke Skoglund som modell för statyn.
Men det kunde ju ha varit mer snö och is!

4 Lekfulla vinter- och sommarberättelser

De far runt flaggstången – i brons. En kjol sveper elegant och blottar en smal vrist och en skridsko. Tävlingsåkaren tar sina långa skär och det lilla barnet tultar fram på trygga och låga skridskor. I den andra flaggsstångsfoten är det sommar. Barn leker med en segelbåt och plaskar i vattnet. Precis som Skridskoåkaren är skulpturerna skräddarsydda för Grand Hotel. Christian Eriksson fick uppdraget 1905. Ägare är Grand Hotel.

5 Frusen vinge eller spänt segel

I rondellen framför Grand Hotel står ett trotsigt och högrest utropstecken. Skulpturen är egentligen icke-förställande men enligt konstnären själv Carl Gustaf Ekberg, född 1930, är det fritt fram att se verket som en krum rygg, en vinge, ett segel eller något annat. Nu när sommaren snart är här och blommorna börjar växa runt omkring fylls kanske seglet av varmluft och ger sig iväg över Baggensfjärden. Verket ägs av Nacka kommun och restes 2010.

6 Sång över vattnet

Alice Babs, vår stora sångstjärna är skulpterad av Peter Linde 2008 och placerad på bron ut till Restaurangholmen. Även om hon är avbildad som hon ser ut på senare år känner man igen henne – de livfulla ögonen kan ingen ta miste på.
Alice Babs bodde de sista åren i en våning i Badhotellet och verkade glad över sin placering. ”Jag kan se mig själv från min balkong”, sa hon. Gå dit och hälsa på henne!

7 Mot framtiden

Kärnfamiljen verkar orubblig och ointagbar. Ingen kyla eller hård storm tycks inverka på den kraftfulla graniten. Skulptören, professor Nils Sjögren (1894-1952) formgav familjen 1950 för Vår Gård. Skulpturen är idag flyttad från entrén till den övre parkeringen men syns väl om man går utmed vattnet.

8 K A Wallenberg himself

Saltsjöbadens grundare Knut Agaton Wallenberg har fått en undanskymd plats i Wallenbergparken invid Ringvägens station. Carl Milles (1875-1955) gjorde ett porträtt – ett majestätiskt och kraftfullt huvud – i röd granit 1916. Det är placerat på en hög granitsockel. Men står han inte litet väl långt inne i parken?

 Sammanställning, texter och illustration: Tulla Grünberger