Lekplats för kräldjur i ny våtmark
Goda förutsättningar för trivsel vid ny groddamm i Duvnäs – för både djur och människor.
Nacka kommuns nya våtmark i det mindre formatet i närheten av Långsjön i Saltsjö-Duvnäs ger förutsättningar för biologisk mångfald. Enligt Nacka kommun är Långsjöns groddamm främst anlagd för att gynna kräldjur som grodor och vattensalamander men eftersom hela miljön är viktig i sammanhanget är den anlagd så att också andra djur och växter trivs på platsen.
I anslutning till grodammen som nås via en trätrappa från Bävervägen finns ett grodhotell, en faunadepå och fågelholkar bland växter som trivs i fuktiga miljöer. Platsen har gjorts i ordning för att vara en oas såväl för växter och djur som en plats för besökare som är intresserade av växt- och djurliv. En spång att gå på leder till och runt dammen och en bänk att sitta och spana på naturen finns också. Nacka kommun som ligger bakom iordningställandet av den lilla våtmarken har även satt upp informationstavlor som berättar om de djur och växter man kan hitta vid dammen.
För att grodor och ödlor ska lockas att leka i dammen har träd och höga buskar tagits bort så att solens strålar når att värma vattnet. Det är också viktigt att solen kan värma de två grodhotellen av stenar och håligheter bakom dammen där grodor kan övervintra på en gynnsam plats.
Fuktälskande växter har planterats och faunadepåer, högar av död ved, på marken är viktiga livsmiljöer för insekter såväl som lavar och svampar som trivs i fuktiga miljöer.
Grodammen nås enklast från Bävervägen nära korsningen till Vargvägen vid Långsjöns förskola. Dammen är djup och ett tips från kommunen är att besökare (gäller inte grodor och andra djur) håller sig på den spång av trä som lagts ut. Viktigt också att vara varsam och inte rasa stenarna i grodhotellen – hålorna mellan stenarna ska förhoppningsvis hysa många gäster i vinter.
Marie-Louise Gravestam