Kravlöst och lustfyllt att slöjda
I den tidigare prästgården samsas idérikedom och skaparkraft. I verkstaden förvandlas en fyrkantig träbit till en fågel, i jordkällaren blir björksav sakta till vin. Under sommarhalvåret lämnar Åke Bryggare och Helga Sandström lägenheten i Saltsjöbaden för sommarhuset i By kyrkby. Där har hans slöjdande och hennes intresse för trädgård gott om plats.
Hemma i Saltsjöbaden har de utsikt från bostaden över vatten och båtar i Hotellviken. Hon har tidigare bott på Ljuskärrsberget och han inne i stan. 2005 köpte de lägenheten i ”Badhotellet” och där har de bott sedan dess.
– Det är det här med vatten och båtar på nära håll som är så fint. Och så har vi trevliga grannar, säger Åke Bryggare, pensionär numera men tidigare verksam som ingenjör inom elkraft och revisor med anställning inom kvalitet och miljöcertifiering. Det blev också några år som egenkonsult i samma bransch.
Skaparglädje med hög profil. Här får kyrktornet i By kyrkby konkurrens av slöjdarens obelisk.
Han berättar att han alltid har gillat att ”rita och måla” men det var framförallt efter 65 som han började utveckla sin kreativa sida och måla tavlor, som han mest gör under vintern/hösten hemma i Saltis och att slöjda i trä. Och slöjda det gör han på sommaren, på landstället en bit från Avesta i södra Dalarna. Där har han en verkstad i den före detta prästgårdens uthus och där finns många rum att pryda med egna alster – även om sambon Helga Sandström ser till att det inte blir för mycket fåglar eller annat på hyllor och väggar.
Skaparglädje och hantverk finns även utomhus. En böjd gren blir ett dörrhandtag till en bod, en träobelisk i egen design gör att besökare lyfter blicken från ett övergivet betongfundament till en vackert snidad kon i toppen. På de murade resterna av det som kan ha varit ett pumphus har han byggt ett växthus. Trädgårdsintresserade Helga som tidigare var en ivrig kolonist med jordlott på Skogsö i Saltsjöbaden odlar ekologiskt och komposterar enligt Bokashi, anlägger nya rabatter och håller stånd med häcksaxen mot syrenerna som lätt växer sig för stora. Hon bjuder på egenbryggt bärnstensfärgat vin gjort på björksav och russin ur flaskor som ligger på lagring och låter oss känna den friska svalkan i en välskött gammal jordkällare.
Det finns många exempel på slöjd och konst både i och utanför parets sommarhus i södra Dalarna, som unika blommor och fåglar i klara färger.
I verkstaden i uthuset har hobbyslöjdaren Åke sitt virke och sina verktyg och maskiner. Inspiration får han från många olika håll. Ofta blir det en fågel, eller två, eller tre, målade i klara färger. Men det kan också bli blommor, en dekorativ blompinne eller egensinniga flugsvampar på rad.
– Jag försöker skapa mitt eget uttryck och för mig är arbetet kravlöst och lustfyllt. Jag gillar att använda händerna.
Han har sina rötter i Avesta och där finns släkt och vänner. Ibland kommer barn och barnbarn upp och hälsar på. På andra sidan ännu en häck av doftande syrener och en öppen gjutjärnsgrind reser sig grannen By kyrka mot sommarhimlen. Den är varje år centrum för den återkommande naturveckan ”Slånkvicku” som bjuder på evenemang med fokus på konst, teater och musik. Och hemslöjd är ett välkänt begrepp i Dalarna. Men själv har han inte visat sina slöjdalster eller målningar i offentliga sammanhang ännu. Fast tanken har börjat gro och han har tagit några kontakter som kanske kan utvecklas.
– Det här är en hobby i första hand och jag gillar att skapa. Visst är det roligt om det finns några som tycker om det jag gör. Oftast blir det presenter till familj och vänner, ett porträtt på födelsedagen, ett julkort eller så.
Sedan paret köpte huset för fem år sedan tillbringar de det mesta av sommarhalvåret i By kyrkby. Och även om inte Baggensfjärdens vågor kluckar utanför fönstret gränsar tomten till strandängar där kor betar och vattnet i en sjö blänker på nära håll. Hundkex blommar i vita skyar och smörblommor lyser ikapp med solen. Det är idylliskt och rofyllt hos slöjdaren och hans sambo en junidag som denna och spännande att ta del av allt som de har skapat ute och inne, i trädgård och slöjdverkstad.
De pratar inte så mycket om att allt också ska skötas och hinnas med. Men att såga till (och måla) ett antal nya spjälor (ganska många) till räcket på verandan efter en mall i samma form (som de gamla trasiga) kan kanske ändå sägas vara lite både och. Både arbete och slöjd. Både nytta och glädje. Tradition och nyskapande på samma gång. En klarblå fågel med unikt uttryck istället för en röd dalahäst.
Marie-Louise Gravestam