Isaacs sagodjur har hittat till Grünewaldvillan
Ett stort antal målningar med sagodjur av Isaac Grünewald har blivit en färgsprakande barnbok om konstnären och hans hus i Saltsjöbaden.
Isaacs snart 100 år gamla målningar med fantasifulla djur och växter gjordes som festdekorationer för en stor tillställning till förmån för Röda Korset i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Temat var En Paradisisk Trädgårdsfest och väggar och golv täcktes av mer än 50 färgsprakande bilder, de största målningarna var över åtta meter och tidningarna skrev om de fantasifulla djuren.
Johan och Gunnel Öhlin i Grünewaldvillan ser boken om Isaac Grünewalds sagodjur för första gången. Spiraltrappan finns med på en av många bilder som inspirerats av huset och Isaacs målningar. ”Så roligt, titta här, till och med villans enda kakelugn är med. En jättefin bok att ge bort”, tyckte båda. Foto: Marie-Louise Gravestam
De fantasirika festdekorationerna gömdes och glömdes bort tills de senare hittades av Grünewalds söner Iván och Björn i ett hemligt förråd under golvet i en ateljé. Bröderna skänkte målningarna till Skissernas Museum i Lund som invigdes 1941 med Isaac Grünewald själv på plats.
Är ett sagohus
Att skapa en bok är ett sätt för museet att lyfta fram den unika skatten av Grünewalds dekorationsmålningar och uppdraget som illustratören och författaren Cecilia Heikillä fick var att väva samman bilderna till en konstbarnbok.
För att inspirera sig gjorde hon ett besök i Grünewaldvillan i Saltsjöbaden tillsammans med Maria LaBelle och Annie Lindberg från Skissernas Museum där de visades runt i hela huset av ägarna Gunnel och Johan Öhlin.
– Jag blev helt överväldigad, det är som ett sagohus. Det kändes fantastiskt att få utforska det i bilder. Det har varit inspirerande och utvecklande att jobba med Isaacs kärleksfulla och prestigelösa bilder av fantasifigurer och träd, sa Cecilia Heikillä när Saltsjöbladet träffade henne på Bokmässan i Göteborg vid lanseringen av “Den försvunna trädgårdsfesten” om Isaac Grünewald och sagodjuren.
Arbetet med boken har gjorts i dialog med Isaacs barn och barnbarn Björn och Bernhard Grünewald. Det har känts viktigt och nu kommer boken även att användas i barnverksamheten på museet.
Marie-Louise Gravestam