”Hittade min uppsats när jag städade”

 

Att städa i lådor kan få oanade följder. När Eva Josephson plockade i en gammal flyttlåda hittade hon den trebetygsuppsats om författaren och journalisten Norman Mailer, som hon skrev i USA i slutet av 60- och början av 70-talet.

– Jag började läsa min gamla avhandling och tyckte det skulle vara kul att se den i tryck, berättar hon över en kopp kaffe på Stationshuset, en kort promenad från hemmet i Saltsjöbaden.
Lite kanske det spelade in att hennes gamla idol Norman Mailer skulle ha fyllt 100 år i januari 2023. För nu har det blivit verklighet – mer än 50 år sedan hon tillbringade alla de där timmarna med att sitta på New York Library och skriva om sin gamla idol och hans journalistik har uppsatsen blivit en bok. ”Norman Mailer som journalist” är en behändig, lättläst utgåva med ett porträtt av ”idolen” flankerad av ett par välanvända boxhandskar och stjärnbaneret fladdrande i vinden på toppen av USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium.


”Norman Mailer som journalist”. Seminarieuppsats för tre betyg i litteraturhistoria, Stockholms universitet 1970, av Eva Josephson

Boken fokuserar som titeln anger på Mailers journalistiska skrivande och tar upp flera av hans kända reportage, bland annat uppskjutningen av Apollo II 1969 och månlandningen samt boxningsmatchen mellan Floyd Patterson och Sonny Liston. Hon skriver också om hans arbete med romanen ”Nattens arméer” som handlar om den stora vietnamdemonstrationen utanför försvarshögkvarteret i Washington 1967, en bok som hon flyfter fram som ”en helt ny form för politiskt och personligt reportage”.
På bokens baksida samsas en interiör från New York Library med ett foto på Eva Josephson, från tiden i USA, där hon som hemmafru förutom att skriva sin uppsats sydde gardiner (och en då uppmärksammad byxdress), målade väggar och lagade indiska grytor. Hon fick också jobb som privatlärare i svenska.

I Sverige hade hon tagit lärarexamen i Malmö och läst svenska, engelska, historiska språk och pedagogik med mera och 1967-1969, innan resan till USA, jobbade hon på heltid som lärare på Samskolan i Saltsjöbaden. Efter USA-vistelsen och en tid i London på grund av makens arbete, återvände familjen till Sverige och 1976 gick flyttlasset, nu utökat med två barn, till Saltsjöbaden.
Där lade hon så småningom lärarjobbet åt sidan för en ny karriär när hon startade en av de första svenska (kanske den allra första) cateringfirmorna, ”La Carotte”, till en början hemma i egna köket i villan.
Hon hade snappat upp idén under tiden utomlands och efter att hon hastigt och lustigt fick ett ”uppdrag” började det rulla på och växa. I boken ”Det är alltid roligast i köket” har hon tidigare berättat om kärleken till maten och jobben i köket.
Men tillbaka till uppsatsen om Norman Mailer.
– Det svåraste med den var att översätta den till svenska i samband med att jag skulle lägga fram den på Stockholms universitet 1970. Engelskan har ju så många fler ord än svenskan, säger hon med en suck.

Hennes arbete godkändes – och nu finns avhandlingen om 100-åringen Norman Mailer som bok, i den översättning från engelska hon själv kämpade med då och utgiven i egen regi. Och visst är det ett spännande författarskap, här med journalistisk udd , hon beskriver med de sammanfattande orden på sista sidan: ”Mailer stör, engagerar, retar och ger upphov till debatt: Vad mer kan man begära av en journalist idag”.
Marie-Louise Gravestam