Gratis teater på Fisksätra holme

Hon utmanade tidens konventioner och klädde sig i manskläder, tog värvning i armén och gifte sig med kärleken Maria Löhnman.

Pjäsen ”Wilhelm Edstedt – karolin och man” handlar om Ulrika Eleonora Stålhammar som trotsade statens och kyrkans hårda kontroll av folket, där allt som föll utanför normen var belagt med dödsstraff och evig förtappelse.

Brott att utge sig vara man
Det var ett allvarligt brott för en kvinna att utge sig för att vara en man, för att inte tala om att som kvinna älska en annan kvinna. Pjäsen utspelar sig i Sverige på 1700-talet, i Stormakttidens Sverige, och om en kvinna som längtade så starkt efter ett annat liv att hon inte gick att kuva. Under sitt nya namn, Wilhelm Edstedt, hittade Ulrika Eleonora Stålhammar till slut både friheten och den stora kärleken.


Skådespelaren Anette Sallmander spelar rollen som den kvinnliga karolinersoldaten, som utklädd till man, inte lät sig kuvas av samtidens stränga normer. Antalet publikplatser per föreställning är begränsat till 50 personer på grund av corona och det går att föranmäla sig via museet Hamn.

Spelas på Fisksätra holme
Det är museet Hamn som bjuder på gratisteater och den 16 augusti var det premiär för pjäsen utomhus på Fisksätra holme. Där kommer den att spelas under söndagar i augusti och september för en publik på 50 personer. Efter premiären höll Olga Svedin, genusvetare och museipedagog, ett föredrag om hur 1700-talets könsmaktsordning kunde fungera som en fristad, både för att bryta könsnormer och för sexualitet. Efter föreställningarna på Fisksätra holme kommer Hamn även att ha guider på plats som kan svara på frågor.
Pjäsen med verklighetsbakgrund om kvinnan som blev karolinersoldat under manlig täckmantel har regisserats av Vuola Kereklidou och dramatiker är Therese Söderberg.

Marie-Louise Gravestam