Calle Möller om Calle Möller
Nyfiken på Calle Möller! Han berättar den ena mäktiga historien efter den andra om Selma Lagerlöf, Evert Taube, Charlie Chaplin, Astrid Lindgren, Muhammed Ali, Woody Allen, Lennart Hyland.
Många har han mött i sitt arbete som pr-man för filmbolaget United Artists, marknadsansvarig på Allers förlag, Liseberg med flera som har målet inställt på att locka folk till marknadsplatserna – att föra människor tillsammans. Vad kommer allt detta ifrån?
Arvet!
Vi träffas över en kopp kaffe och Calle berättar om sin pappa Calle Möller. De två blev liksom invävda i varandra trots att de aldrig hann att umgås. Pappan dog när sonen Calle var knappt ett år gammal. Kallades för ”Storljugaren” för de fantastiska historier han berättade. Var Bellmantolkare, vissångare, författare, radiounderhållare ingenjör, uppfinnare, grammofonbolagsdirektör och pianofabrikör. Han var medlem av Stadsbudskåren vars främsta uppgift är att ”äta sillfrukost och odla annan välgörenhet” och Pelarorden. Om allt detta har sonen Calle Möller skrivit i sin bok ”En nöjesresa. Från Kungen till Skara-Bert” utgiven av honom själv 2017. I boken vimlar alla dessa namn som virvlande löv i vinden. Några fastnar, några faller undan och försvinner. Det är inte många som idag kommer ihåg ”Storljugaren”. Det är alldeles för långt bort i tiden!
Men jag fångar honom, Storljugaren, och möter honom i Saltsjöbaden. Året är 1933 och han har just varit på besök hos Karl Gerhard i Kråkslottet tillsammans med konstnären Einar Nerman. De går mot stationen för att ta tåget hem. De njuter av utsikten, lyssnar på vågskvalpet och knastret från årorna på en roddbåt som passerar och tänker på vännen Evert som fick till det där med visan om Baggensfjärden. De kommer överens om att Einar skall göra några teckningar till Calle Möllers senaste sångbok. Och så blev det. Einar for ut till villan på Lidingö, tog fram sin målarlåda och fyllde papperet med några fina streck – och så fastnade Storljugaren på papperet – med sin stora tolvsträngade luta i famnen. Det här är bara en liten episod i hans rika liv – och nästan sann.
Men Calle! Berätta vad som hände med originalet till Einar Nermans teckning av din pappa. Hur kommer det sig att den finns här och nu! ”Jo, jag ringde Einar Nerman många år senare. Nerman var då över 90 år men vi fick ett samtal och Nerman berättade att han nyligen sålt en del av sina gamla teckningar bland annat just den på Calle Möller. Av någon konstig anledning och av en märklig slump såg jag några dagar senare just den teckningen på ett galleri på Nybrogatan. Jag hade på något konstigt sätt styrts dit utan att veta varför. I galleriets fönster fanns teckningen och jag köpte den och berättade att jag var Calle Möllers son, något som galleristen inte kände till. Slutet gott men efter att den placerats i vårt hem föll den i golvet en vacker dag. En hälsning! Nu är den omramad!”
Berättat för Tulla i september 2022 på en liten saltsjöbadspromenad.