Boken om bästa sättet att må bra

Kriminologen Maria Dufvas nya bok vänder sig till barn och unga som vill må bra och få tips på vägen om hur man kan nå dit. Och hon hoppas att boken ska peppa och inspirera till vanor som gör att man mår bra både nu och senare i livet.

Saltsjöbadsbon Maria Dufva är kriminolog och har specialiserat sig på frågor kring barns och ungas liv på nätet. Hon är också författare till de tidigare böckerna ”Ditt barn på nätet” och ”Värsta bästa nätet” där hon har lyft fram de faror som finns på nätet, hur föräldrar och barn kan ha koll på riskerna och hur man kan göra för att bli mer säker och trygg på sociala medier, chattar och spel.

I sin nya bok ”Värsta bästa hälsan” som vänder sig till unga läsare, berättar Maria Dufva med hjälp av experter på de olika ämnena om hur ”skärmande” kan påverka ”hur du sover, äter, rör dig och mår”. Sömnen, maten, kroppen och hjärnan står i fokus i olika kapitel där tips blandas med information och fakta, frågor och svar.
”Maten, om kost och näring”, handlar inte bara om själva födan utan också hur och med vem/vilka vi äter tillsammans med. I ”Sömnen, om vila och återhämtning” finns beskrivningar och förklaringar på varför det kan vara svårt att somna – och hur man kan försöka tackla problemen. ”Hjärnan, om psykisk hälsa och mående” berättar om koncentration och fokus och om orsaker som kan göra att vissa mår mer mår dåligt än andra och hur man kan utmana sin oro och tackla ångest. Hon berättar också om längtan efter beröring och om appar och spel som luras. ”Kroppen, om rörelse och motion” om varför det är bra och smart att röra sig lyfter fram träning i vardagen och ger många tips. Ett är att istället för att sitta så mycket, ”Gå och plugga!”.

Sidorna där varje kapitel har en egen färg är lekfullt utformade med illustrationer och har korta texter med tydliga rubriker. Det är en bok som passar att bläddra i, att läsa lite i taget i, kanske hitta något om just det man funderar på den dagen.
I sitt arbete som kriminolog är Maria Dufva ute mycket och träffar elever i skolan. En betydande del i varje avsnitt är frågor hon fått från elever i olika åldrar och hennes svar på frågorna.

Det finns också ett femte kapitel i boken med rubriken ”Viktiga vuxna, om vem du kan prata med”, där hon ger förslag på fler vuxna än föräldrar som det kan vara bra att prata med.

Boken ”Värsta bästa hälsan” ingår i ett samarbete med Generation Pep som arbetar för att sprida kunskap och engagemang kring barn och ungdomars hälsa.

Marie-Louise Gravestam