Huset i Neglinge har fått en adress
Vi fick en bild från en läsare på ett oskrivet vykort med motiv från Neglinge som väckte redaktionens nyfikenhet. Avsändaren hade hittat det när hon städade i en byrålåda men visste inte hur eller varför det hamnat i familjens ägo eller var huset på bilden låg (eller legat).
Nu bad hon om hjälp att få veta mer och för oss på redaktionen var det självklart att be våra kunniga läsare i saltsjöbadsområdet om hjälp.
Men det har inte varit helt lätt. Även med förstoringsglas var det svårt att se detaljer, som text på en intilliggande byggnad, som kunde kasta ljus över flera frågor: Vilket hus är det som förevigades på vykortet, finns det kvar eller är det rivet idag? Var står (eller stod) byggnaden och vad var det för hus? Användes det för bostäder eller var det ett affärshus, förr fanns det ju många butikslokaler i just Neglinge.
Vi har fått in ett antal svar på de här frågorna till tidningen men helt lätt att bestämma vilket hus som syns på bilden har det inte varit. Åsikterna har gått isär. Någon har varit övertygad om både hus och plats medan andra har haft en annan bestämd uppfattning. Sista ordet är kanske inte sagt än men här redovisar vi de förslag vi har fått in och som det verkar har hittat svaret på frågorna ovan.
Att bilden är från Neglinge framgår i en text på vykortet och det stämmer med de flesta av svaren vi fått. De flesta är också säkra på att det i huset fanns en livsmedelsaffär som kan ha haft namnet Lindgrens livsmedelsaffär eller Axel Ollongrens Speceri- & Viktualiehandel. En läsare som berättar att han själv en gång bott i huset känner sig säker på att huset är det gula trähuset ”Arnelund” på nuvarande Neglingevägen 31, (tidigare Stockholmsvägen) , där Hedmans kafé låg en gång och senare gjordes om till bostadsrättslägenheter.
Men de flesta svaren pekar på att ”huset, som inte finns kvar längre, låg vid dagens adress Neglinge torg”, på en kulle väster om lekplatsen som ligger där idag. I huset till höger på vykortet ”låg senare Rosendahls butik med tapetserarverkstad”.
På ett annat foto vi fått ta del av syns huset till vänster i bild. Till höger syns de äldre bostadshusen som låg där radhusen byggda på 1970-talet ligger idag, samt en del av järnvägen med vagnar som dras av ett ånglok.
En spännande bild med mycket lokalhistoria och precis som på vykortet skymtar några damer på bilden i kläder typiska för tiden för förra sekelskiftet, så både vykortet och bilden med tåget togs nog för mer än 100 år sedan.
Vilket år huset byggdes eller revs är osäkert, men radhusen byggdes på 70-talet efter att de gamla bostadshusen utmed Torsvägen jämnats med marken. På platsen för det pampiga trähuset på vykortet, med två skorstenar, burspråk, glasverandor och livsmedelsbutik i bottenplanet byggdes runt ett sekel senare det rosa flerfamiljshus som ligger på platsen idag. Brf Rosa Huset Neglinge torg nr 1, bildades 1985 och enligt föreningen är huset med 17 bostadslägenheter byggt 1988. Det rymmer inte någon livsmedelsbutik men har lokaler i bottenplanet som bland annat används av pensionärsföreningar.
Vi på Saltsjöbladet tackar för allt intresse när det gäller det gamla vykortet som vi fick i ett meil från Gunilla Petri i Kalmar, uppvuxen i Saltsjö-Duvnäs och alltid nyfiken på vad som händer i Saltsjö-Duvnäs- och saltsjöbadsbygden. Har du en bild som du undrar över, personer, hus eller någon plats som du vill veta mer om så skicka den med din fråga till oss på Saltsjöbaden, på mejl eller som vanligt brev, så ber vi våra läsare hjälpa till.
Det har varit roligt att få in så mycket tips och funderingar om vilket hus som avbildats på det gamla vykortet. Tack för bidragen Alice Lindqvist, som är släktforskare och uppvuxen vid Dalenbadet och gjort en utredning om såväl huset som dess invånare, samt Bert Severin, Per Westberg, Anders Lambert och Ulf Fredriksson med flera som på olika sätt bidragit till att hitta rätt hus.
Marie-Louise Gravestam