Här finns din lokala semla till fettisdagen
Med bara dagar kvar till fettisdagen den 1 mars tar vi oss an att smaka de semlor som finns på kafémarknaden i Saltsjöbaden och Fisksätra.
Det är ett tungt och mastigt jobb, men någon ska ju göra det, så okej!
Semla, fastlagsbulle, hetvägg, fettisdagsbulle, kärt bakverk har många namn och kan trots sin enkelhet smaka riktigt olika beroende på var man köper den.
Först 1679 noterades den första semlan så som vi tänker på den i Stockholm, betänk att vetebröd blev vanligt först i slutet av 1800-talet i Sverige. Ursprungligen bakades den utan kryddor för att med tiden bli allt mer smakrik med kryddor i själva bullen.
Under fettisdagen uppskattas det att vi svenskar äter ca sex miljoner semlor till ett värde av 250 miljoner kronor.
Redan på 1950-talet ”klagades” det på att semlor började säljas för tidigt. Sedan 1970-talet är det vanligt med semlor redan i januari och ja, Kringelgårdens Instagram avslöjar att det var premiär för semlor på Sturevägen den 3 januri 2022.
Saltsjöbladet ger inga betyg, vi smakar av och skriver utifrån vår blygsamma semmelkunskap om våra tankar kring de olika mastiga bakverken. En normal semla innehåller ca 500 kalorier, puh! Nu skrider vi till verket.
Johan Eriksson
KOCKROCKEN
Pris; 44 Kr
Här har vi en semla med mycket fint vispad grädde och ett trekantslock med mycket florsocker. Själva bullen är välgräddad och har tydlig kardemummasmak. Det som sticker ut lite är mandelmassan som är smakrik med stora crunchiga mandelbitar och smak av bittermandel.
STATIONSHUSET
Pris; 45 Kr
En fluffig semla med doft av smörig vetebulle. Under den snyggt spritsade grädden i generös mängd gömmer sig ordentligt med ljus och lös men samtidigt lite grovhackad mandelmassa. Trekantigt lock med mycket florsocker.
VÅR GÅRD
Pris; 45 Kr
En semla med vackert spritsad grädde i riklig mängd och ett klassikt trekantigt lock med florsocker. Bullen har synliga kardemummaprickar och den lösa lite mörkare mandelmassan som är ordentligt söt i smaken innehåller riktigt grovt hackade bitar av mandel.
KRINGELGÅRDEN
Pris; 51 Kr
Den enda semlan med runt lock i Saltsjöbaden vilket gör att den känns extra rustik. En lättare gräddning på degen och lite luftigare textur samt fin smak av kardemumma.
Mandelmassan har fina bitar mandel i sig och är jämnt utbredd så att man får med sig allt i varje tugga.
HEMSEMLA
Pris; ca 15 Kr
En billig rackare som du själv kan preparera som du vill ha den. Ju bättre mandelmassa desto godare.
I grunden en vanlig klassisk solbulle med kardemummakryddning och färskvispad grädde och fyllning som du gör själv. Billig men kanske inte lika smakrik som övriga.