Kinesiska konstnärer i exil – erfarenheter och livsöden
En internationell konstutställning med sju teman visas i Grünewaldvillan med vernissage den 4 mars, utställningen pågår till den 13 mars. Utställningen The Art of Zhen Shan med målningar baserade på konstnärernas egna erfarenheter och livsöden lyfter aktuella frågor om mänskliga rättigheter, med fokus på Kina.
Verken som ställs ut, utförda i olja och akvarell, av kinesiska konstnärer som lever i exil i USA och Kanada vill väcka diskussion kring rätten att uttrycka sig såväl inom konsten som i livsåskådningsfrågor. Några av de teman som konstnärerna arbetat med har rubrikerna Kultiveringens skönhet, Förföljelsen i Kina samt Fredligt motstånd.
Det är den svenska Föreningen Konst & Kultur som arrangerar utställningen i Saltsjöbaden tillsammans med Svenska Föreningen för Falun Dafa, i samarbete med Grünewaldvillan.
Utställningen som har visats i många länder har tidigare även visats i Sverige , bland annat på Bokmässan i Göteborg.
– Tavlorna som visas på utställningen är reproduktioner av hög kvalitet på canvas, eftersom det är för dyrt att frakta runt originalmålningarna, säger Ann Carlsson Korneev från Föreningen Konst & Kultur.
Hon berättar också att en video med konstnärerna visas i anslutning till utställningen som hela tiden kommer att vara bemannad för den som vill prata och ställa frågor.
Hur hittade ni till Grünewaldvillan?
– En kollega i föreningen kände till paret som driver Grünewaldvillan och när vi tog kontakt var de positiva till utställningen, säger Ann Carlsson Korneev, som är koordinator och själv kommer att vara på plats de första utställningsdagarna i början av mars.
Hon har själv varit i utställningslokalen och tittat och hoppas att de 30 tavlor som man planerar att visa i Grünewaldvillan kommer att få plats. Totalt innehåller utställningen som nu turnerar i världen ett 70-tal verk.
Bakgrunden till utställningen är ett initiativ från den kanadensiska skulpturprofessorn och målaren Zhang Kunlun som 2004 samlade 18 konstnärer från olika delar av världen. Alla utövade Falun Gong som är en andlig rörelse med fysiska övningar som förbjöds i Kina 1999. Enligt arrangören gestaltar konstnärerna, ofta i samarbete, historier som är självupplevda eller förmedlats av Falun Dafa-utövare (kallas även Falun Gong) över hela världen.
Marie-Louise Gravestam