Det genialiska med Tippens torg

 

Skalbar gemenskap en nyckel till framgång… Det pratas mycket om skalbara affärsmodeller och många entreprenörer drömmer om att bli en så kallad ”scaleup”… För att lyckas krävs enligt mig en stark organisationskultur. Att skala även gemenskapen är något jag lägger mycket av min vakna tid på att hjälpa till med. Jag tänkte passa på nu när vi ser ljuset i Coronatunneln att presentera en idé för en Sverigeunik Saltisgemenskap.

Jag gillar original-idén med Tippen, som ibland får lite väl mycket ris. Som ofta kan det gå några sociala generationer så svänger pendeln igen… För är inte idén om ett inomhustorg genialisk egentligen? Titta ut… Det är bara att inse, inte många ljumna ljusa kvällar att samlas på ett torg här inte…
Jag minns Christenssons och de nätta caféborden, den gamla Saltis-ikonen Peter Lovén på pianot, och Centrumhövdingen Inger Steen som ropade ut om ledsna barn i lekhagen eller kvarglömda vantar och tog hand om oss alla på torget med en stor välkomnande informationsdisk, ungefär där Sushin ligger idag. Det flög på julgransplundringarna och andra aktiviteter men dog ut i takt med att Christenssons drog vidare…

OK till min idé. Vi har ju varit först med mycket här ute. Först i världen med upphöjda perronger på tåget, Saltsjöbadsavtal, och som statyn utanför Tippen påminner om, världens första orienteringstävling. Nu skall vi bli första ort med en By-AW (afterwork) med bring your own wine…
Ok tänk er följande: På fredag vid 16-tiden dimmas belysningen lite, kanske en trubadur lirar några set. Alla restauranger ställer ut sina små fredagserbjudanden runt torget, vi har redan Tapas och Sushi samt Pizza slices… Styr upp möblemang och ut med lite levande ljus och mysbelysning.
Nej ingen sunkig foodcourt med brickvagnar. Snarare Ica som serverar halstrad hummer för 99 kr i så fall. Knorren kommer här:  Om jag skall ta upp familjen hit och skippa fredagsmys eller tacokväll (Ja självklart! öppna ett Taco-ställe i någon tom lokal pronto) Så blir det lite saftigt med våra skattekilar och prisnivåer. Säg att alla vill äta 4 smårätter och dricka 3 enheter. Det går ju lös på ett par tusen för en AW med familj på 5…

Lösningen blir Sveriges första bring your own Wine eller Öl. Ja jag vet att det inte är helt lätt lagmässigt, det är här vi måste utmana lite.  (Att dricka eget vin på ett matställe strider mot lagen. Däremot går det bra att servera inom ett slutet sällskap.) Kanske kan det gå att skapa slutet sällskap via en Facebook-grupp och alla anmäler sig där. Systembolaget kan du ta på vägen.
Nu är detta en krönika så lås dig inte vid tanken ”det går aldrig”, och nej det skall inte bli någon fyllefest men lite stämning och mix av barn och vuxna och det går lika bra med alkoholfritt från Willys. Hoppas centrumledningen och alla butiksägare gillar idén och driver den vidare, säg till om ni vill ha mig som bollplank, jag lovar göra vad jag kan för en Saltisanda som skalar vår gemenskap till oanade höjder…  Eller så går vi bara dit allihop nu i vår och ser vad som händer…

Robert Dybeck