Förorenad mark försvårar bygge av ny simhall
Att gräva ner stora delar av det planerade nya Näckenbadet i Saltsjöbaden för att på det sättet gå grannar till mötes och sänka byggnadens höjd försvårar bygget av simhallen.
Det framgår av samrådsunderlaget som Nacka kommun låtit ta fram för att ansöka om det tillstånd för vattenverksamhet som krävs. Anledningen till tillståndsplikten är att bygget kräver att arbeten ska göras ner till fem meter under marknivån. Det finns även andra stora problem i samband med bygget av en ny simhall på samma plats som det gamla Näckebadet, som ska rivas, ligger.
Hela området har en gång skapats av utfyllnadsmaterial som fraktats till platsen och de som det har visat sig förorenade schaktmassor som Näckenbadet och Saltsjöbadens IP ligger på innehåller skadliga ämnen och miljögifter. Det är gifter som kommer att spridas och hamna i Neglingevikens vatten när den aktuella marken grävs upp om inte nödvändiga åtgärder utförs. En bedömning som gjorts i samband med framtagandet samrådsunderlaget är att föroreningar kan spridas i markmiljön och grundvatten såväl som i Neglingeviken i samband med markarbeten. Där står bland annat att ”Åtgärder bör fokusera på bortschaktning av förorenad jord, på åtgärder avseende grundvatten och länsvatten och på att begränsa att Neglingeviken exponeras för föroreningen under tiden som arbeten i marken pågår”.
Den 22 september gick samrådstiden ut och de yttranden som kommit in till Nacka kommun kommer att lämnas vidare till mark- och miljödomstolen som ska ta beslutet om att ge tillstånd för vattenverksamhet. En bedömning är att handläggningstiden som domstolen kommer att behöva är runt sex månader.
Bygglov för en ny simhall för att ersätta gamla Näckenbadet gavs tidigare i år. I vinter är det sagt att upphandling av entreprenör ska göras. Planerad byggstart för nya Näckenbadet är vår/sommar 2022. Om inga förseningar inträffar ska badet kunna tas i bruk i slutet av 2024. Med en ny simhall på plats ska den tillfälliga bassängen som används nu rivas och ängen där den ligger återställas i tidigare skick.
YuSie Rundkvist Chou, NL, har från början varit kritisk till bygget av en ny simhall i Saltsjöbaden istället för i Fisksätra, där hon menar att den, både av miljömässiga och sociala skäl skulle få en bättre placering. ” Bara genom att sticka ner en påle i marken så släpper man ut gifter, men nu tänker man alltså gräva runt i massorna”. De 300 miljoner som anslagits till projektet kommer långtifrån att räcka, menar hon.
Enligt Nacka kommun finns kostnader för att ta hand om förorenade massor och grundvatten med i den ekonomiska kalkylen för bygget.
Marie-Louise Gravestam