Folkets Hus i Fisksätra har ny chef

 

Hon är ny chef på Folkets Hus i Fisksätra – men är allt annat än ny i huset. Där har hon erfarenhet av att jobba med det mesta. Som verksamhetschef har Lina Lindfors många roller och olika ben att stå på för att få driften att fungera och locka folk till huset.

Hon kom till Folkets Hus i Fisksätra för åtta år sedan och har jobbat med det mesta både administrativt och handgripligt. Först i gamla lokalerna på andra sidan järnvägen och nu i nya huset med sin spektakulära och prisbelönta exteriör, och en fräsch insida som dock är många kvadratmeter mindre än i det första huset.
– Jag började som projektledare för sommarjobbare och blev kvar, har bland annat varit ungdomssamordnare och haft olika arbetsuppgifter i huset. På senare tid som biträdande verksamhetschef, lite av en högra hand för Morgan Karlsson som jag efterträder, säger Lina Lindfors.
Hon beskriver sig själv som en kreativ och sportintresserad person som målar, springer och cyklar (till jobbet i Fisksätra från bostaden på Södermalm), är intresserad av samhällsfrågor och både privat och på jobbet på Folkets Hus vill verka för delaktighet, jämlikhet och lika rättigheter för alla. Hon är engagerad i idrottsrörelsen, ordförande i en av Sveriges största HBTQIA+ idrottsföreningar och hon har själv spelat mycket fotboll och utövat många andra sporter.

– Jag är uppväxt med föreningsliv och van att ha många bollar i luften. Folkets Hus i Fisksätra ska vara en mötesplats för demokratiska åsikter, kulturella aktiviteter och i den verksamheten vill jag också väva in sport. I det uppdrag vi har från Nacka kommun ska vi prioritera barn och ungdom men vi vill också att andra ska hitta hit och vi har olika projekt för det. Till exempel pingis för seniorer och Seniorlab. Vi har också haft en grupp med funktionsvariation, det var väldigt lyckat.
Att nuvarande Folkets Hus lokaler är 400 kvadratmeter mindre än de tidigare är något verksamhetschefen får tampas med hela tiden. Nu när restriktionerna för covid-19 ser ut att släppas kommer det fort att bli mer trångt i huset som hyr ut lokaler till föreningar, privatpersoner, företag och andra grupper samtidigt som den egna verksamheten med olika aktiviteter nu kommer att ta fart igen.
– Mycket är projektbaserat och en stor del av jobbet handlar om att söka pengar och hålla koll på avtal som snurrar, se över och starta nya samarbeten och vara det vi får stöd för. Renodlat kan man säga att Folkets Hus uppdrag är att erbjuda och delge fisksätraborna kultur gratis, säger Lina Lindfors.

Allt är inte schemalagt, hit kommer man också för att kanske sitta och plugga i lugn och ro men det är inte alltid det finns något ledigt rum.
– Då får man försöka fixa så det finns plats för alla och oftast ordnar det sig men det kan vara svårt att ha personal som räcker till. Den mesta av personalen är projektanställd, för övrigt är vi bara ett par heltidstjänster så det varierar väldigt hur många vi är i huset.

Att lyfta verksamheten, personal och styrelse är det hon tycker är viktigast och hon vill egentligen inte framhålla sig själv och sin roll så mycket. Hon vill verka för att Folkets Hus ska bli ett nav i Fisksätra som erbjuder gemenskap och kultur. Som chef vill hon få medarbetare att växa, det gäller både anställda, besökare och volontärer. Att hitta nya vägar till stöd för ekonomin, samarbeta med lokala föreningar, skolor, bibliotek och fritidsgårdar är sätt att utveckla verksamheten som hon tror på.
– Att vi har mindre kvadratmeter nu att hyra ut påverkar ekonomin men vi hittar nya vägar hela tiden, det gör vi alltid. Nu är det viktigt att få fisksätraborna att hitta hit, efter nedstängningen vi har haft under pandemin och bli den samlingspunkt vi vill vara, säger Lina Lindfors.
Marie-Louise Gravestam