Källare med känsla av förr i tiden

 

Jordkällaren på Neglinge gård har renoverats av medlemmar av Saltsjöbadens hembygdsförening.

– Inför renoveringen har Länsstyrelsen varit här och tittat. De kunde se att murarna runt ingången förmodligen är från en tidigare renovering på 1920-talet, och ville att de i möjligaste mån skulle lämnas kvar som ett tidsdokument, berättar Birgitta Thelander från föreningen.
Den sedan länge förfallna jordkällaren som ligger i en sluttning en bit från 1700-talsgårdens bostadshus har fått en rejäl ansiktslyftning. Nytt plåttak, och ny träfasad med dörr efter gamla mått, här får man böja sig ordentligt för att kliva in, och på källargolvet ligger nytt rent grus.
– Lasse Johnsson och Gert Svahn som restaurerat källaren helt ideellt efter Länsstyrelsens anvisningar har gjort ett fantastiskt arbete. Det känns jätteroligt att vi kan inviga och visa jordkällaren när vi har vår höstmarknad den 24 oktober, säger Birgitta Thelander.

Före: En jordkällare i riktigt dåligt skick när arbetet började.

Efter renoveringen är den desto finare att se. Den gamla jordkällaren har av helt ideella krafter gjorts i ordning både ute och inne.

 

Känsla från förr
Att böja sig och titta in genom den låga dörren in i jordkällarens dunkel ger känslan av förr i tiden, innan det fanns el och kyl och frys. Inuti har de gamla väggarna av trä bevarats och det är lätt att föreställa sig flaskor och glasburkar med konserverad frukt och lådor med grönsaker och rotfrukter på hyllorna – i en jordkällare kunde matvaror bevaras på ett bra sätt under alla årstider, utrymmet var svalt på sommaren men tillräckligt varmt på vintern så att inte matvarorna frös och förstördes.
På Neglinge gård finns gamla krikonträd som har burit mycket frukt i år och som hembygdsföreningen plockat och tagit vara på.
– Det är små blå plommon som vi har kokat egen marmelad av och den kommer vi att sälja på höstmarknaden som är lite tidigare än vanligt i år för att inte kollidera med allhelgonahelgen.
Vem vet, kanske blir det några burkar över som får pröva på klimatet i den nyrenoverade jordkällaren över vintern.
– Ja det som är så speciellt med krikon, ett träd som ofta finns kvar vid gamla torp, är att de har ett naturligt konserveringsmedel. Och de är söta och jättegoda, säger Birgitta Thelander.

Marie-Louise Gravestam